BaltCapi koostöö lätlastega toob turule suure koguse päikeseelektrit

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
AJ Power on viimastel aastatel viinud läbi mitmeid päikesepaneelide projekte.
AJ Power on viimastel aastatel viinud läbi mitmeid päikesepaneelide projekte. Foto: AJ Power

Baltikumi suurim erakapitalifond BaltCap ja Läti energiaettevõtete grupp AJ Power alustavad koostööd, et rajada järgmise kolme aasta jooksul Lätti 30 megavati ning järgmises etapis üle Baltikumi 70 megavati ulatuses päikeseelektrijaamu.

Võrdluseks: 2021. aasta lõpus seisuga oli Elektrilevi jaotusvõrgus päikeseparke kokku 385 megavati võimsuses.

BaltCapi Infrastruktuurifondi investeeringute juhi Marek-Andres Kautsi sõnul on BaltCapil investeeringute kasvatamise kõrval vähemalt sama oluline eesmärk aidata oma tegevusega kaasa kliimamõjude leevendamisele siin regioonis.

«Päikeseelektrijaamadel on oluline ülesanne aidata hoida elektri hinda madalamal just päevasel ajal, kui tarbimine on võrgus suurem. AJ Poweriga koostöös rajatakse päikeseelektrijaamad seetõttu just suuremate tööstustarbijate juurde, kelle energiavajadust päeval jaamad täita aitavad,» kirjeldas Kauts.

BaltCap tegi investeeringu oma Infrastruktuurifondist, mis on Eestis registreeritud ja investeerib taastuvenergeetikaase, transpordi taristusse ja sotsiaalsesse taristusse Baltikumis ja Poolas. Fondi investorite hulgas on EBRD, Euroopa Investeerimispank, Nefco ja Baltikumi pensionifondid.

AJ Power grupi tegevjuhi Roberts Samtiņši sõnul on vajadus päikeseparkide järele ilmne ning hiljutised sündmused on ainult kinnitanud vajadust selliste projektide järele.

AJ Power on Läti suurim erakapitalil energiaettevõtete grupp, mis loodi 2014. aastal ja mis tegutseb energiakaubanduse ja taastuvenergia tootmise valdkonnas. 2020. aastal oli kontserni käive 70 miljonit eurot. Päikeseelektrijaamade rajamisse on kaasatud ka alternatiivinvesteeringute fond AJP Capital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles