Yellen kohtub Ukraina peaministriga, kuid hoiab venelastest eemale

BNS
Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: Kevin Dietsch

USA rahandusminister Janet Yellen kohtub maailma majandusliidrite suurfoorumil Washingtonis Ukraina peaministri Denõss Šmõhaliga, kuid väldib kontakte Venemaa ametiisikutega, kes püüavad kohtumistest virtuaalselt osa saada.

Washingtonis leiavad sel nädalal reedeni aset Rahvusvahelise Valuutafondi ja Maailmapanga kohtumised. Tegemist on virtuaalsete ja näost näkku kohtumiste segaformaadiga.

Yellen korraldab teisipäeval rahandusministrite, rahvusvaheliste arengupankade ja teiste institutsioonide vahelised kõnelused, mis keskenduvad ressursside kasutamisele, et tulla toime toidujulgeoleku probleemidega.

Venemaa rahandusametnikud osalevad mitmel üritusel virtuaalselt, kuid mitte kõigil, kinnitas anonüümseks jääda soovinud USA rahandusministeeriumi kõrge ametnik.

Allika sõnul osaleb USA rahandusminister ürituse avamisel, kus on kohal ka Ukraina peaminister. Samal ajal ei kavatse Yellen osaleda G20 riikide nõupidamistel, kui nendest peaksid osa võtma Venemaa esindajad.

USA president Joe Biden on väljendanud seisukohta, et Venemaa tuleb tähtsamate tööstusriikide foorumilt G20 välja visata.

Eeldatavalt kasutab Yellen selle nädala kohtumisi koostööks liitlastega, et suurendada majanduslikku survet Venemaale, leevendades samal ajal selle kõrvalmõjusid. Samuti on kõne all ülemaailmse miinimummaksukokkuleppe rakendamine ning toidujulgeoleku küsimused.

Maailma Toiduprogrammi andmetel kannatas 2020. aastal nälja käes umbes 155 miljonit inimest 55 maailma riigis, mida oli 20 miljoni võrra rohkem kui aasta varem.

Venemaa kallaletung Ukrainale põhjustab toidujulgeoleku täiendava kriisi ning USA rahandusministrilt oodatakse sõnumit, et sanktsioonid ei keela põllumajandustoodetega kauplemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles