Kinnisvarabüroo: Tallinna korteriturg on langusse pööranud

BNS
Copy
Mereäärsed uusarendused Tallinnas.
Mereäärsed uusarendused Tallinnas. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Kuigi Tallinna korterihinnad jätkasid tõusmist ka tänavu esimeses kvartalis, hakkas tehingute arv ja turumaht langema, näitab LVM Kinnisvara analüüs.

«Esimeses kvartalis vahetas Tallinna korteriturul omanikku 2301 korterit ja 330 miljonit eurot,» tõi LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing pressiteates välja. «See tähendab, et rahaline turumaht lõpetas kasvamise ja tehingute arv isegi langes aastaga kümnendiku,» lisas ta.

Maa-ameti andmeil tõusis keskmine ruutmeetrihind Tallinna korteriturul esimese kvartali lõpuks pea 2600 euroni, kvartali keskmine hind jäi 2520 euro kanti. Seda on 17 protsenti enam kui mullu esimeses kvartalis, kuid tehingute rahaline maht jäi samaks ning tehingute arv langes 10 protsenti.

Kuigi hindade kasv koos turuaktiivsuse vähenemisega tekitab tavaolukorras kiusatuse tõlgendada neid märgina peatsest hinnakorrektsioonist, tuleb Saksingu sõnul järeldustega ettevaatlik olla. «Pandeemiaaeg pole tavaolukord,» toonitas ta, et nõudlus korterite järele pole kuhugi kadunud.

Saksingu kinnitusel mõjus esimene pandeemialaine nii inimeste kui arendajate kindlustundele raskelt, mistõttu paljud arendused tühistati või pandi ootele. «Praegu on just esimese laine ajal alustatud arenduste tehingusse jõudmise aeg, ja neid on lihtsalt vähem kui enne,» selgitas Saksing, kes prognoosib tehingumahu taastumist kolmandas-neljandas kvartalis.

Viie aastaga kallines esimese kvartali keskmine ruutmeetrihind Tallinna korteriturul enam kui 900 euro võrra, 1740 eurolt 2645 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles