Kuhu raha paigutada? Praegune aeg on investeerimiseks kõige keerulisem

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Stagflatsiooni ajal võiks käsi käia hästi toorainetel
Stagflatsiooni ajal võiks käsi käia hästi toorainetel Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Üldiselt on stagflatsioon kõige keerulisem keskkond investeerimiseks, märkis Trigoni varahalduse fondijuht Mehis Raud.

«Küsimus ei ole isegi mitte niiväga portfelli reaalväärtuse kasvatamises, vaid proovimises oma ostujõudu võimalikult hästi säilitada,» märkis ta.

Ajalooliselt on sellises keskkonnas paremini toiminud väärismetallid, tööstusmetallid, põllumajandussaadused ja nafta. Üldiselt läheb hästi sektoritel, mis on ise peamised inflatsiooni tekitajad.

«Ka ettevõtete puhul tuleks mõelda sellele, kes suudavad suurenenud kulud tarbijale edasi anda ja kes ei suuda või kellel ei lubata. Kui vaadata esimese kvartali tootlusi, siis globaalselt kaotasid nii võlakirjad kui aktsiad, tõusid toormed ja elamu kinnisvara,» lausus ta. «Aktsiaturgudel pakkusid parimat tootlust samuti toormeid tootvad ettevõtted, samas aga kinnisvara arendajad ja kommertskinnisvara fondid olid surve all, kuna intresside tõus ja oodatav majanduslangus on sektori jaoks negatiivsed. Seega osaliselt on ajalugu juba kordunud ja seni on kõrge inflatsiooni keskkonnas toiminud edukalt samad sektorid, mis ajalooliselt.»

Kokkuvõtlikult soovitas ta aga stagflatsiooni hirmus balansseeritud portfelli aktsiatest, toormetest, kinnisvarast ja rahast või lühikese tähtajaga võlakirjadest. Viimast tasuks hoida olukordadeks, kus arenenud riikide pikaajalised võlakirjad pakuvad jälle mõistlikku tootlust või kui majanduslangus või selle hirm toob uusi ja paremaid võimalusi aktsiaturgudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles