Tartu linnapea: õige oleks Riia rong käima panna 2023. aastal (2)

BNS
Copy
Eestist võiks saada Riiga rongiga sõita
Eestist võiks saada Riiga rongiga sõita Foto: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees

Tartu-Riia rongiühendus oleks õige taastada 2023. aasta suvisel turismihooajal, et liin oleks Tartu kultuuripealinna aastaks sisse töötatud, leidis Tartu linnapea Urmas Klaas pärast lihavõtete eel tehtud visiiti Riiga.

Klaas ütles, et rongioperaatoritest suudaks kõige kiiremini ühenduse luua Läti raudtee-ettevõte Pasažieru vilciens, kelle puhul oleks sisuliselt tegu Riia–Valka liini pikendamisega, kirjutab Tartu Postimees.

«Alates hetkest, kui kokku lepitakse, on nendel 12 kuud vaja selleks, et rong käima panna,» lausus ta. «Nad esitlesid meile moderniseeritud diiselrong, mis on 20 aastat tagasi Lätis valmistatud ja viie aasta eest põhjalikult rekonstrueeritud. Läti ettevõte on valmis seda veelgi uuendama. Olemas on nii esimene kui teine klass.»

Praeguse graafiku puhul kujuneks sõiduajaks Tartust Riiga 3 tundi ja 50 minutit, peatusi vähemaks jättes saab sõidu mõnevõrra kiiremaks, kirjutab Tartu Postimees.

Klaas ütles, et järgmise sammuna saadavad lätlased oma täpse pakkumise ja selle alusel saab vajaliku toetussumma majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning rahandusministeeriumi koostöös järgnevate aastate eelarvesse planeerida. Ehkki liini peetakse sotsiaalmajanduslikult tasuvaks ja piirkonna arengule hädavajalikuks, on arvamus, et vähemalt alguses see majanduslikus mõttes ise ära ei tasu.

«Et aastal 2024 Tartu saaks olla väärikas Euroopa kultuuripealinn, on raudteeühendus Riiaga vajalik, selles oleme majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajate ja ka Eesti Raudtee juhatusega ühisel arvamusel,» lisas Klaas. «Väga hea märk on, meie majandusministeerium saatis kahe osakonna juhi tasemel oma esinduse, nad oma silmaga nägid ja osalesid kohtumistel.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles