Venemaa asepeaminister: mitmed ostjad on nõus Venemaa gaasi eest rublades maksma (3)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak. Foto: Evgenia Novozhenina

Mitmed Venemaa gaasi ostjad on nõustunud üleminekuga rublades maksmisele, ütles Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak reedel, vahendab Reuters.

 

"Me ootame (rublale ülemineku) otsust ka teistelt importijatelt," sõnas Novak ministeeriumi siseajakirjas avaldatud kommentaarides. Ta ei avaldanud juba üle läinud klientide isikuid.

President Vladimir Putin ütles eelmisel kuul, et Venemaa gaasi ostjad "ebasõbralikest" riikidest peaksid maksma rublades, mille Euroopa Liidu ametivõimud lükkasid tagasi Moskva vastu kehtestatud sanktsioonide raames.

Putin on hoiatanud Euroopat, et gaasitarned võivad katkeda, kui nad ei maksa rublades. See on tema vastumeede sanktsioonide eest, mis on kehtestatud seoses Moskva poolt Ukrainas läbiviidava nn erilise sõjalise operatsiooniga.

Putin tegi märtsis ettepaneku, et energia ostjad avaksid Gazprombankis kontod, kus eurodes või dollarites tehtud maksed konverteeritaks rubladeks.

Seni on teada kahest riigist, kes on nõustunud Vene gaasi eest rublades maksma. Näiteks on Armeenia teinud mitmeid makseid Venemaa maagaasitarnete eest rublades, kinnitas majandusminister Vagan Kerobjan reedel intervjuus Venemaa meediaväljaandele RBC.

Samuti sõnas Ungari välisminister Peter Szijjarto esmaspäeval, et Ungari kavatseb Venemaa gaasi eest maksta eurodes Gazprombanki kaudu.

 
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles