ELi riigid kulutavad jätkuvalt vähem kütust kui enne pandeemiat

BNS
Copy
Tankur.
Tankur. Foto: Bernadett Szabo

Alates 2020. aasta algusest kehtestasid ELi liikmesriigid piiravaid meetmeid Covid-19 pandeemia leviku pidurdamiseks, mille tulemusena vähenes liidus naftatoodete tarbimine märkimisväärselt, ega ole Eurostati andmetel veel täielikult taastunud.

Tugevalt vähenes mootoribensiini, lennukikütuste ning transpordiks, kütteks ja tootmiseks kasutatava gaasi ja diisli tarbimine ning ükski kütuseliik pole täielikult pandeemiaeelsele tasemele jõudnud, teatas Eurostat.

Kui 2020. aastal vähenes ELi liikmesriikides mootoribensiini tarbimine kokku 11 protsenti, 2019. aasta 74 miljonilt tonnilt 66 miljonile tonnile, siis mullu kasvas tarbimine 70,4 miljoni tonnini.

Kuna iga liikmesriigi lennutransport oli tugevalt mõjutatud, langes petrooleumi tüüpi lennukikütuse tarbimine 2020. aastal 56 protsenti ning möödunud aastal oluliselt ei taastunud. 2020. ja 2021. aastal registreeriti kõige väiksem tarbimine Luksemburgis ja Belgias, suurim langus aga Horvaatias, Rumeenias ja Küprosel.

Gaasi ja diisli osas vähenes 2020. aastal kogu ELi tarbimine 7 protsenti, enim Luksemburgis, Itaalias, Hispaanias ja Sloveenias. Ainult Soomes, Küprosel ja Rumeenias oli tarbimine suurem kui 2019. aastal.

Mullu ELis gaasi ja diisli tarbimine kasvas, kuid jäi siiski 6 protsenti alla 2019. aasta taseme. Mõnel juhul, näiteks Luksemburgis, Saksamaal, Hollandis ja Kreekas, langes tarbimine möödunud aastal isegi tunamullusest madalamale. Siiski kasvas kümnes liikmesriigis – Rumeenias, Eestis, Horvaatias, Poolas, Küprosel, Leedus, Bulgaarias, Tšehhis, Rootsis ja Lätis – gaasi ja diisli kasutamine üle pandeemiaeelse taseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles