Apple ja teised seisavad Hiina koroonapiirangute tõttu silmitsi tõsiste tarneviivitustega

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Apple'i esinduspood Shanghais.
Apple'i esinduspood Shanghais. Foto: Hector Retamal

Analüütikute sõnul on tõenäoline, et mitmete Apple'i toodete, samuti Delli ja Lenovo sülearvutite tarned võivad hilineda, kuna Hiina koroonapiirangud sunnivad monteerijaid tegevuse lõpetama.

 
 

Hiina võidujooks Covid-19 leviku peatamiseks on ummistanud maanteid ja sadamaid ning jätnud lugematu hulga tehaseid ootama valitsuse heakskiitu taasavamiseks. Antud häired on nüüd mõjutamas kogu maailma tarneahelaid, kirjutab Reuters.

Apple'i tarnija Pegatron teatas sel nädalal, et seiskab tegevuse Shanghai ja Kunshani tehastes, kus tarneahela ekspertide sõnul toodetakse iPhone 13, iPhone SE-seeria ja teisi mudeleid.

Quanta Computer, mis toodab umbes kolm neljandikku Apple'i Macbookidest kogu maailmas, sulges samuti tegevuse, mis võib mõjutada tarneid tõsisemalt, ütlesid analüütikud.

Lõplik mõju Apple'i tarneahelale on ebaselge ja sõltub erinevatest teguritest, sealhulgas sellest, kui kaua kestavad sulgemised. Ettevõte võib kaaluda ka tootmise ümbersuunamist Shanghais ja Kunshanis asuvatest tehastest mujale, näiteks Shenzheni või Taiwani, mis praegu ei ole lukustatud, ütlesid analüütikud.

Shanghai läheneb kolmandat nädalat kestnud sulgemisele ja ei ole näidanud mingeid märke laiaulatuslikust taasavamisest. Kuid logistika ja transport on jätkuvalt üleriigiline probleem, kuna linnad üle Hiina võtavad kasutusele koroonavastaseid meetmeid.

Lisaks Apple'ile on piirangud tõsiselt mõjutamas teisi suurettevõtteid. Huawei ja Xpengi tegevjuhid on näiteks juhtinud tähelepanu tohututele majanduskuludele, kui Shanghai tehased ei saa tootmist varsti jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles