Suurt Vene kullakaevandajat ähvardab sanktsioonide tõttu pankrot

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Petropavlovski kullakaevandused asuvad Venemaa Kaug-Idas.
Petropavlovski kullakaevandused asuvad Venemaa Kaug-Idas. Foto: Ilya Naymushin

Kullaettevõte Petropavlovsk on olnud tõsistes finantsraskustes Gazprombankile kehtestatud majandussanktsioonide tõttu. Nüüd kaalub Venemaal asuv kullakaevandaja kõigi oma äride müümist ja seega tegevuse lõpetamist.

Londoni börsil noteeritud ja Suurbritannias registreeritud ettevõte on olnud finantsraskustes pärast seda, kui Lääs kehtestas Gazprombanki suhtes majandussanktsioonid. Vene pank Gazprombank on ettevõtte peamine klient, kes on ostnud ettevõtte toodetud kulda ja andnud neile krediiti, vahendab Financial Times.

Ettevõte teatas neljapäeval, et kaalub enda müüki panemist, sest praeguses olukorras oleks firmal «väga keeruline» maksta ära novembris maksmisele kuuluv 304 miljoni dollari suurune vahetusvõlakiri.

«Kontsernil on piiratud sularahareservid väljaspool Venemaad. Venemaal kehtivad õiguslikud piirangud, mis piiravad kontserni võimet kanda raha Venemaalt välja,» öeldi avalduses.

Petropavlovski sõnul ei ole nad suutnud sanktsioonide tõttu maksta märtsis Gazprombankile intressi ning sanktsioonid takistavad neil ka kulla müümist Gazprombankile.

Petropavlovsk teatas, et on palganud restruktureerimisspetsialisti AlixPartnersi, et otsida alternatiivseid võimalusi ja tegutsemisviise, mis oleksid parimad tema aktsionäride ja võlausaldajate jaoks.

Variantide hulgas on näiteks võimalikult kiire osaluste müük oma tütarettevõtetes. Ettevõte ütles samas, et ei ole kindel, kas aktsionärid või võlausaldajad saavad müügiprotsessist raha tagasi.

Petropavlovsk on Venemaa üks juhtivaid kullatootjaid. Nende kullakaevandused asuvad Amuuri piirkonnas Venemaa Kaug-Idas. Antud teade viis Petropavlovski aktsia suurde langusesse Londoni börsil, kukkudes rohkem kui 25 protsenti. Alates aasta algusest on aktsia langenud peaaegu 90 protsenti.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles