Valitsus peab ülioluliseks maailma metsade raadamise peatamist

BNS
Copy
Metsaraie.
Metsaraie. Foto: Raul Arboleda / AFP / Scanpix

Valitsus kinnitas neljapäevasel istungil Eesti seisukoha Euroopa Liidu (EL) metsade raadamise peatamise ettepaneku kohta ning peab suuremahulise metsade maharaiumise peatamist ülioluliseks. 

Määruse eelnõuga esitatud algatuse eesmärk on ohjeldada metsade hävitamist ja metsade seisundi halvenemist, mis on põhjustatud ELi tarbimisest ja tootmisest. See peaks eelduslikult vähendama ka kasvuhoonegaaside heitkoguseid ja ülemaailmset elurikkuse vähenemist, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Algatuse eesmärk on minimeerida metsade raadamise ja metsade seisundi halvenemisega seotud tarneahelatest pärinevate toodete tarbimist ja minna ELis üle üksnes seaduslike ja raadamata kaupade ja toodetega kauplemisele.

Määrusega keelataks ELi turule teatavad kaubad, näiteks palmõli, soja, puit, kohv, kakao, veiseliha ja nendest valmistatud tooted, välja arvatud juhul, kui on võimalik tõendada, et nende valmistamine ei ole põhjustanud metsade seisundi halvenemist ega metsamaa vähenemist. Samuti keelaks see samadel tingimustel nende ekspordi EList.

Kavandatava määrusega kehtestatakse ettevõtetele ka kohustuslikud hoolsuskohustuse eeskirjad tagamaks, et ELi turule sisenevad või sealt väljuvad ainult nõuetele vastavad kaubad ja tooted. Määrusega tunnistataks kehtetuks ELi ebaseadusliku puidu määrus, mis juba kehtestab ELis puiduga kauplejatele kohustuslikud hoolsuskohustused.

Eesti hinnangul on maailma metsade raadamise vastu võitlemine ülioluline. Eesti leiab, et olukorra parandamiseks tuleks kaaluda probleemi lahendamist globaalsel tasandil, näiteks konventsiooniga. Esialgsetel hinnangutel on määruse täitmise kontrollimiseks pädevate asutuste juurde vaja täiendavaid töökohti.

Eesti leiab, et neid kulusid saaks leevendada, kui määruse nõudeid kohaldatakse kaubagruppidele järk-järgult ja esmalt suurima keskkonnamõjuga toodetele, nagu soja, palmiõli ja puit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles