Euroopa Komisjon plaanib keelata kliimat kütvad õhksoojuspumbad (4)

Tarbija24
Copy
Õhksoojuspump
Õhksoojuspump Foto: Madis Veltman / Postimees

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku piirata fluoritud kasvuhoonegaaside kasutamist õhksoojuspumpades. See tähendab, et mõned senised õhksoojuspumbad võivad turult kaduda.

Küttepuud, elekter ja keskküte on üha kallimad ning seega on õhksoojuspumbad igal aastal järjest populaarsemad, kirjutab Iltalehti.

Euroopa Komisjon on teinud aga ettepaneku, et fluoritud kasvuhoonegaaside kasutamist piirata, et nii võidelda kliima soojenemisega. Plaanis on keelata õhksoojuspumpade müük, milles kasutatavate külmaainete globaalse soojenemise potentsiaal, (ingl k. Global Warming Potential) ehk GWP on suurem kui 750.

Soome soojuspumbaühingu Sulpu andmetel on Soomes kasutusel üle miljoni õhksoojuspumba. Sulpu juhi Jussi Hirvoneni sõnul on taoline ettepanek küll löök kogu sektorile, aga see ei tulnud üllatusena.

See, et fluoritud kasvuhoonegaaside kasutamist tahetakse piirata, ei tähenda, et juba olemasolevad õhksoojuspumbad ära keelatakse. Kui taoline piirang aga heaks kiidetakse, tähendab see, et uutes õhksoojuspumpades tuleb kasutada teistsuguseid külmaaineid. Ettevõtetelt nõuab see töötajate täiendavat koolitamist, sest alternatiivsed külmaaineid on tuleohtlikumad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles