Matvijenko: Moskva peab takistama Gazpromi Saksa vara riigistamist (7)

Copy
Venemaa föderatsiooninõukogu esinaine Valentina Matvjenko.
Venemaa föderatsiooninõukogu esinaine Valentina Matvjenko. Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Venemaa föderatsiooninõukogu esinaine Valentina Matvjenko nimetas Saksamaa eelnõu Gazpromi vara riigistamise võimaluse kohta vastuvõetamatuks ja kutsus Vene valitsust üles rakendama selle vastu otsustavaid meetmeid.

 

«Jõudis kohale teave: Saksamaa valmistub Gazpromi vara riigistamiseks. Saksa majandusministeeriumi uus eelnõu näeb muude meetmete hulgas ette energiavarustuse kindluse ja riigi toimimise tagamise sildi all oluliste energiaettevõtete üleandmise usaldushaldusse ning eriti keerulises rahalises olukorras nende riigistamise,» ütles Matvjenko kolmapäeval föderatsiooninõukogu istungi valitsuse teabetunnis, kus osales ka esimene asepeaminister Andrei Beloussov.

«Loomulikult ei taha me muutuda röövliteks nagu meie vastased. Kuid teiste vara riigistamine on vastuvõetamatu. Nad valmistavad ette tervet seadust! Mulle tundub, et vajame valitsuselt uusi ja otsustavamaid instrumente. See kõik teeb ärevaks,» ütles ta.

Ta märkis, et tuleb käituda delikaatselt, kuid meetmed on vajalikud.

«Peame olema tsiviliseeritud, samas peame kaitsma töökohti ja oma inimesi, mitte laskma ettevõttel seiskuda. Siin tehakse ilmselt igal konkreetsel juhul oma otsus, aga sellised meetmed peab vastu võtma valitsus, see on arusaadav. Jäävad (välismaised ettevõtted Vene turule) või teistpidi ei jää,» ütles Matvijenko.

Gazprom ja Rosneft on Saksa energiaturul asendamatud

Sellest, et Saksa võimud kaaluvad Vene riiklike nafta- ja gaasiettevõtete Saksamaal asuvate tütarettevõtete vara riigistamise võimalust, teatas ajaleht Handelsblatt märtsi lõpus. Liiduvalitsus soovib vältida Saksamaa jaoks süsteemse tähtsusega ettevõtete raskuste korral massilise elektrikatkestuse ohtu, märgib leht.

Ettevõttel Gazprom Germania on mitu suurt maa-alust gaasihoidlat, meenutab Handelsblatt. Rosneft on Saksamaa mootorikütuste turul tähtis tegija. «Mõlemad ettevõtted on praeguseks Saksa energiaturul asendamatud,» ütleb Handelsblatt.

Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles 1. aprillil, et Saksamaa rahandusministeeriumis väljatöötatav Gazpromi ja Rosnefti Saksa tütarettevõtete riigistamiskava rikub kõiki rahvusvahelisi reegleid. «Selline plaan rikuks väga tõsiselt rahvusvahelist õigust ja kõiki mõeldavaid ja mõeldamatuid reegleid ja seadusi. Seetõttu jälgime seda hoolikalt. Loomulikult peame isegi selle küsimuse uurimist ennast vastuvõetamatuks,» ütles Peskov.

Hiljem sai teatavaks, et Saksa majandusministeerium andis korralduse võtta Gazprom Germania föderaalse võrguagentuuri kontrolli alla. Kontserni kuuluvad jaemüügiettevõte WINGAS/WIEE, hoidlaoperaator Astora, Gazprom Marketing & Trading ja üleilmne LNG müüja Gazprom Global LNG. 2019. aastal ulatus Gazprom Germania konsolideeritud käive 24 miljardi euroni, 2020. aastal - 13 miljardi euroni.

 
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles