Kariņš: Läti on poliitiliselt valmis Vene elektrivõrgust lahkuma

BNS
Copy
Läti peaminister Krišjānis Kariņš.
Läti peaminister Krišjānis Kariņš. Foto: Remo Tõnismäe

Poliitiliselt on Läti juba praegu valmis eralduma Venemaa ja Valgevenega ühtsest elektrivõrgust, kuid seda takistavad füüsilised piirangud, ütles kolmapäeval Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš usutluses portaalile Tvnet.

 

Tema sõnul tehakse praegu kõik, et kiirendada Vene-Valgevene elektrivõrguga desünkroniseerimise protsessi, kuid selle jaoks on vaja teist Poola ja Leedu vahelist ühendust, mida alles ehitatakse.

Peaminister ütles ka, et ka Läti plaanib tulevikus järk-järgult vähendada maagaasist toodetud elektri osakaalu, mis toob kaasa usaldusväärsema energiavarustuse ja madalama hinna.

Teadupoolest loob Läti elektrivarustussüsteemi desünkroniseerumise ohu vähendamiseks 2 teravatt-tunni (TWh) elektri tootmiseks vajaliku maagaasivaru, ütles majandusminister Jānis Vitenbergs teisipäeval pärast valitsuse istungit.

Ta ütles, et valitsus on jõudnud põhimõttelisele kokkuleppele 2 TWh jagu maagaasi täiendava ostmiseks, et tagada elektritootmise usaldusväärsus aastatel 2022-2023. Tehnilisi ettepanekud selle ostu elluviimiseks valmistab majandusministeerium koostöös rahandusministeeriumiga ette valitsuse järgmiseks istungiks.

«Praegustes tingimustes on palju riske, mistõttu on oluline, et riik, ühiskond, ettevõtjad oleksid nende eest kaitstud. Kontseptuaalne otsus on tehtud ja see strateegiline maagaasivarud on võimalik lähiajal soetada,» ütles minister.

Witenbergs viitas ka sellele, et maagaasi ei osteta Venemaalt. Gaasi on kavas hoida Inčukalnsi maa-aluses gaasihoidlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles