Uus seadus võtab luubi alla majandusaasta aruandega viivitajad

PM Majandus
Copy
Tallinn, 28.01.2021
Valitsuse pressikonverents. Maris Lauri. 

Press conference of the Estonian government. Minister of Justice Maris Lauri.
Foto Tairo Lutter, Postimees
Tallinn, 28.01.2021 Valitsuse pressikonverents. Maris Lauri. Press conference of the Estonian government. Minister of Justice Maris Lauri. Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Täna riigikogus heaks kiidetud äriregistri seadus karmistab ettevõtete seni suhteliselt lõtva aruandlusdistsipliini ja annab vahendid karistuste määramiseks.

«Pikaaegne ja kasvav probleem on aastaaruannete mitte esitamine või nende esitamisega hilinemine. Aruandlus võimaldab hinnata ettevõtte elujõulisust nii partneritel kui ka võlausaldajatel,» rõhutas justiitsminister Maris Lauri.

«Valdav enamus, ligikaudu 60% kohustatutest, esitab aruande igal aastal õigeaegselt. 20% esitab selle hilinemisega aga 20% jätab sootuks esitamata. Aruande süstemaatilist esitamata jätmist ei saa aktsepteerida. See on meie ettevõtluskeskkonna usaldusväärsuse küsimus,» lisas Lauri.

Uus seadus annab registripidajale nüüd vahendid aruandlusdistsipliini parandamiseks. Näiteks tekib registripidajal võimalus teha e-äriregistrisse märge selle kohta, kui ettevõttega seotud füüsilisel isikul on rohkelt äriregistriga seotud trahve või esineb raskusi nendega kontakteerumisel. See peaks kasutajatele andma hoiatavat infot probleemsete juriidiliste isikutega seotud füüsiliste isikute kohta.

Näiteks tekib registripidajal võimalus teha e-äriregistrisse märge selle kohta, kui ettevõttega seotud füüsilisel isikul on rohkelt äriregistriga seotud trahve või esineb raskusi nendega kontakteerumisel.

Samuti lisandub võimalus trahvida aruande esitamata jätmise eest sellise osaühingu enamus- või ainuosanikke, kus juhatus puudub ning juhul kui juriidiline isik ei esita tähtaja jooksul majandusaasta aruannet, võib teatud juhtudel selle juriidilise isiku registrist senisest kiiremini kustutada.

Muudatus, mille kohaselt hakatakse osaühingu osanike nimekirja pidama äriregistris, jõustub 1. septembril 2023. See suurendab õiguskindlust tehingutes osaühingu osadega ja võimaldab osa heauskset omandamist.

Täiesti uus tehniline lahendus luuakse e-äriregistri juurde 1.märtsist 2024 selleks, et ettevõtjal oleks võimalik broneerida ärinime ja taotleda kindlal kuupäeval kande tegemist.

«Anname võimaluse broneerida ärinime kuueks kuuks, et oleks paremini võimalik äriühingu asutamist ette valmistada ja sobiv ärinimi oleks olemas äriregistrile avaldust esitades,» tõi Lauri näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles