Venemaalased on leidnud Visa ja Mastercardile välismaal ostlemiseks asenduse (2)

PM Majandus
Copy
Vene rubla ning maksesüsteemide logod.
Vene rubla ning maksesüsteemide logod. Foto: Foto:Scanpix/ AFP

Ukraina ründamise tõttu lahkusid Venemaalt ka rahvusvahelised maksesüsteemid Visa ja MasterCard ning venemaalased ei saa enam nende kaartidega maksta, sularaha välja võtta ega välismaistest internetikabamajadest osta. Sellele on aga lahendus.

Nagu õpetavad Venemaa veebilehed, on sellele lahendus Hiina maksesüsteem UnionPay, mis töötab 180 riigis, nende seas Euroopas, Aasias ja USAs.

Seda väljastavad ka mõned Venemaa pangad, nende seas Gazprombank, Põllumajanduspank, Sankt Peterburi Pank.

UnionPay kaardid. 
UnionPay kaardid. Foto: Scanpix/ FLORENCE LO

Komsomolskaja Pravda toob välja ka nende kaartide probleemid. Nimelt, kuigi riigis võib UnionPay töötada, ei pruugi kõik pangad sellega koostööd teha. Samuti ole see kõikides välismaistes veebipoodides aktsepteritud maksevahend.  Ning samuti ei toeta neid kaarte mobiilimaksesüsteemid. Välja arvatud UnionPay enda mobiilne rahakott QuickPass, mis töötab ainult Androidi operatsioonisüsteemiga.

Kaart SRÜst

Samuti soovitab ajaleht, et kuigi Visa ja MasterCard Venemaalt lahkusid, tegutsevad nad edasi SRÜ riikides ning sealt saab ka pangakaarte hankida. Mitmed Venemaa reisikorraldajad on alustanud Visa ja MasterCardi soetamise tuure Usbekistani. Selle reisi eest tuleb maksta 20 000 – 25 000 rubla (285 eurot). Selle raha eest saab hotellimajutuse, sõidu lennujaamast panka ning turismifirma esindaja teenuseid, kuid endal tuleb soetada lennupilet. Kõige odavamad lennupiletid Moskvast Taškenti ja tagasi maksavad 30 000 rubla (342 eurot).

Usbekkide äriidee on üle võtnud ka kirgiisid, seejuures saab Kõrgõzstani kommertspangast maksekaardi ka ilma Venemaalt lahkumata, piisab panga Venemaa esinduse külastamisest. Mõne päeva pärast saab taotleja pangakaardi omanikuks. Kaardi väljastamine maksab 5500 rubla (63 eurot) ning lisaks tuleb tasuda 12 000 rubla (137 eurot) aastase hooldustasuna. Välisriigis väljastatud Visa ja MasterCardi küll Venemaal kasutada ei saa, kuid oma raha saab Venemaa pangaarvelt kanda välismaisele pangaarvele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles