Veebipoed ajavad toidu kohta udujuttu

Tarbija24
Copy
Toidukaup
Toidukaup Foto: Toomas Huik

Põllumajandus- ja toiduamet kontrollis eelmisel aastal veebipoodides jagatavat toidualast teavet ning tuvastas, et 61 protsenti sellest teabest ei vasta nõuetele.

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Brigitte Salmuse sõnul tuleb veebis toitu turustades esitada tarbijale nõuetekohane teave enne ostu sooritamist, et inimene saaks teha teadliku valiku.

«Kohustuslik info peab olema eesti keeles nii tootekirjelduses veebipoes kui ka kättetoimetamise ajal pakendil või selle külge kinnitatud märgistusel,» toonitas Salmus.

Amet hindas mulluse kontrolli käigus e-poes pakutavat 484 toodet, millest 61 protsendi puhul oli toidualase teabega puudusi.

120 kontrollitud valmistoidu puhul ei vastanud nõuetele 48 protsendi toodete märgistus. Kõige enam tuvastati puudusi lisaainete teabes (14 juhul 15st) ja pähklipuuviljade, õliseemnete, õliviljade ja nendest valmistatud toodete puhul (12 juhul 13st). Kõige vähem puuduseid tuvastati mee märgistamisel (nelja toote puhul 14st). 

Kontrolli käigus kohustati müüjat oma teavet parandama – kui seda ei tehtud, sai veebipood ettekirjutuse.

Levinumateks puudusteks olid allergeensete koostisosade eristamatus ning keelatud toitumis- ja tervisealaste väidete kasutamine. Allergiat või talumatust põhjustavaid aineid tuleb esitada koostisosade loetelus muudest koostisosadest trükikirjas eristuvana. Toitumis- ja tervisealased väited peavad olema tõesed ega tohi tarbijat eksitada. Toidule ei tohi esitada meditsiinilisi väiteid.

Toidu e-kaubandusest tuleb teavitada põllumajandus- ja toiduametit ning tarbijal on omakorda võimalik põllumajandus- ja toiduameti järelevalve infosüsteemist kontrollida, millised ettevõtted on ameti järelevalve all.

Selle aasta alguse seisuga on Eestis 1167 toidu jaemüügiga tegelevat veebipoodi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles