Eesti Gaasi ja Tallinki omanik hakkab Alexelaga LNG-terminali arendama

PM Majandus
Copy
Alexela nõukogu esimees Heiti Hääl ja Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt.
Alexela nõukogu esimees Heiti Hääl ja Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt. Foto: Dmitri Kotjuh/ Kollaaž

Energiakontserni Alexela arendatava LNG-terminali projektiga liitub investeerimisettevõte Infortar. Ettevõtete eesmärk on terminal käivitada novembris, et tagada tarbijate tarnekindlus juba enne kütteperioodi.

«Paldiski LNG terminal peab meie hinnangul olema avalik terminal ja sellega on oodatud liituma ka teised turuosalised ja investorid. Juhul kui valitsus paneb paika Vene gaasist loobumise tähtaja ja Elering rajab toruühenduse, on erasektor ühisel jõul võimeline lahendama tervikprobleemi ja käivitama terminali juba käesoleva aasta kütteperioodi alguseks,» lausus Alexela nõukogu esimees Heiti Hääl teatades, et ettevõtte terminaliprojektiga liitub investeerimisettevõte Infortar.

«Eesti ja laiemalt Läänemere piirkond vajab oma konkurentsivõime hoidmiseks ja majanduse arenguks mitmekesiseid ja püsivaid energialahendusi. Kodutarbijad, tööstus, transport ja soojatootmine ootavad uuelt energialt kasutusmugavust, kindlust ja turvalisust – seda kõike uue põlvkonna gaas LNG võimaldab. Eestile tähendaks terminali rajamine lisaks ajaloolist võimalust võtta piirkonnas energiapatarei roll,» märkis Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt.

Terminal valmib kahes etapis

Paldiski terminal valmib kahe etapis: esimene etapp hõlmab kai ja Balticconnectoriga ühenduse ehitamist ning ujuvterminali rentimist, teises etapis ehitatakse välja püsiv lahendus ka terminalile. Tänavu sügiseks valmiv terminalitaristu läheb maksma kuni 40 miljonit eurot.

Läbirääkimised ujuvterminali rentimiseks käivad, lähipäevil lõpeb ehitushange ning esimesed ettemaksud ehitusmaterjalide tarneteks on tehtud. Veel sel kuul algab Pakrineemel merepõhja süvendus ning haalamispaali rajamine.

Alexela ja Infortar teevad koostööd ka Läti ja Soome turuosalistega, tagamaks tuleval kütteperioodil energiajulgeolek kõigis kolmes riigis. Paldiski LNG-terminal kataks lisaks Eestile vähemalt 80% ka Soome gaasivajaduse.

Alexela ja Infortar omavad aastatepikkust koostöökogemust ettevõtete ühisomandis olevas Eesti suurimas biometaani ettevõttes OÜ Eesti Biogaas, mis toodab Lääne-Virumaal Vinnis, Tartumaal Ilmatsalus ja Järvamaal Oisus siinsest toorainest taastuvkütust biometaani ehk rohegaasi.

Alexela arendab lisaks Paldiskile LNG-terminali Soomes Haminas. Infortaril on tütarettevõtete kaudu piirkonnas üks ulatuslikumaid laevanduse ja LNG kompetentse. Möödunud aastal valmis Infortari tellimusel Eesti esimene LNG gaasitanker «Optimus».

Infortar on Eesti üks suuremaid investeerimisettevõtteid, mille peamised tegevusvaldkonnad on laevandus, energeetika, transport, kinnisvara, hotellindus, ehitus- ja ehitusmaterjalid, trükitööstus, jaekaubandus, finants-, tervise- ja heaoluteenused. Lisaks 40% osalusele Tallink Grupis kuulub Infortari investeeringute portfelli Eesti Gaas, piirkonna esimene gaasitanker «Optimus», ligikaudu 70 000 m² hotelli- ja spaakinnistuid Tallinnas ning üle 350 000 m² maad Tallinnas ja selle ümbruses. Infortari kontserni kuulub 41 tütarettevõtet.

Alexela grupi tegevusvaldkondadeks on energeetika, tööstus ja kinnisvara. Gruppi kuuluvad Kiviõli Keemiatööstus, metalliettevõte Kohimo, Tiki treilereid valmistav Bestnet, kuumtsinkimise tehased Eestis Paldiskis ja Soomes Raumas, lisaks arendab Alexela LNG-terminale Eestis Paldiskis ja Soomes Haminas. Ka arendab Alexela grupp partneritega pump-hüdrosalvestit ehk Energiasalve Paldiskis. Alexela grupp annab Eestis tööd rohkem kui 1000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles