Fermi Energia alustab koostööd Kanada tuumaenergiaettevõttega

BNS
Copy
Fermi Energia tuumajaama makett.
Fermi Energia tuumajaama makett. Foto: Madis Veltman

Fermi Energia ja Kanada tuumaenergiaettevõte Laurentis Energy Partners sõlmisid 12. aprillil Ottawas koostööleppe, et töötada välja rajamisprogramm Eesti väikereaktoritele.

Kanada suurima energiaettevõtte Ontario Power Generation (OPG) tütarettevõte Laurentis Energy Partners pakub erinevaid väikereaktorite arendusteenuseid kogu planeerimistsükli ulatuses, sealgulgas teostatavusuuringuid, planeerimise, ehituse, kasutuselevõtu, käitamise ja jätkusuutlikkuse vallas, teatas Fermi.

OPG on tuumaenergia ettevõttena maailmas tipptasemel ning nende otsus rajada esimene omatüübiline GE Hitachi BWRX-300 väikereaktor Darlingtonis teevad sellest maailma juhtiva väikereaktori projekti.

Kalev Kallemets

«Tuginedes meie omaniku inseneeria- ja tuumavaldkonna kogemusele, on Laurentisel hea meel teha koostööd Fermi Energiaga, et anda Eestile kindlust väikereaktorite lisamisele energiaportfelli,» ütles Laurentise asepresident Jason Van Wart pressiteates.

«OPG on tuumaenergia ettevõttena maailmas tipptasemel ning nende otsus rajada esimene omatüübiline GE Hitachi BWRX-300 väikereaktor Darlingtonis teevad sellest maailma juhtiva väikereaktori projekti,» ütles Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets. BWRX-300 on Fermi Energia referentstehnoloogia.

Väikereaktorid on üldjuhul kuni 300-megavatise elektrivõimsusega reaktorid, mille komponente saab toota tehases ning mis vajavad seetõttu vähem aega rajamiseks ning ka vähem ehitusmaterjale kui suured tuumajaamad. Fermi Energia on Eestis alates 2019. aastast uurinud väikese moodulreaktori arendamise ja kasutuselevõtu võimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles