Ettevõted küsivad ministeeriumilt Vene transpordiettevõtetele erandeid

BNS
Copy
Sanktsioonid muudavad autovedajate elu keeruliseks.
Sanktsioonid muudavad autovedajate elu keeruliseks. Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Venemaal ja Valgevenes asutatud autoveo-ettevõtjatele jõustus 9. aprillil keeld vedada Euroopa Liidu (EL) territooriumil kaupa; teatud Eesti ettevõtted on esitanud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM) erandi kohaldamise taotluse.

Sanktsiooniga jäeti liikmesriikidele võimalus luua vajaduse korral erandeid maagaasi ja nafta, sealhulgas rafineeritud naftatoodete, titaani, alumiiniumi, vase, nikli, pallaadiumi ja rauamaagi ostmiseks, impordiks või transpordiks liitu. Samuti võib EL-i liikmesriik taotleda erandit muuhulgas farmaatsia-, meditsiini- ja põllumajandustoodete ning toiduainete, sealhulgas nisu ostmiseks, impordiks või veoks ning humanitaarsetel eesmärkidel.

Üheks erandi taotlejaks on NPM Silmet, kes kirjutab oma pöördumises MKM-ile, et on ainus haruldlasi muldmetalle tööstuslikult tootev ettevõte EL-is. Silmet toonitab, et ettevõtte klientideks on kõrgtehnoloogiste seadmete loojad nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides, nende hulgas nii elektroonika- kui kaitsetööstusettevõtted.

Ettevõtte sõnul tarnitakse 70 protsenti muldmetallide valmistamiseks kasutatavast toorainest hetkel Vene Föderatsioonist ning alternatiivne tootja USA-st vajab veel aega, et oma tootmisvõimsuseid vajadustega kooskõlla viia. Seega palub NPM Silmet ministeeriumilt erandit ettevõtte tooraine – haruldaste muldmetallide karbonaatide – sisseveoks koguses kuni 450 tonni kuus.

MKM-ile on pöördumise esitanud ka bituumeni maaletooja Polyus Plus OÜ. Ettevõte toob välja, et bituumen on naftatoode, mis ei kuulu sanktsioonide alla ning palub luba selle läbi laskmiseks vene autodega. Polyus Plus toonitab, et vastasel juhul võib Eestis tekkida katastroofiline puudus teedeehituse toorainest.

«Kuigi sanktsioon sai tehtud üle-euroopaline nagu me Läti, Leedu ja Poolaga taotlesime, siis paraku jäeti sisse võimalus igal riigil taotleda mõnele kaubagrupile erandeid. Aeg näitab, kas ja kui palju soovivad liikmesriigid erandeid luua, kuid loodetavasti ei ava see ust sanktsioonidest kõrvalehiilimiseks ning ei kao ära sanktsiooni mõte,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas möödunud laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles