Ukraina vajab abi: riigieelarve puudujääk küünib varsti 5–7 miljardi dollarini

BNS
Copy
Ukraina rahandusminister Sergi Martšenko.
Ukraina rahandusminister Sergi Martšenko. Foto: unian.info

Ukraina rahandusministeerium ennustab riigieelarve puudujäägi suurenemist märtsi 2,7 miljardilt dollarilt viie kuni seitsme miljardi dollarini aprillis ja mais, ütles rahandusminister Sergi Martšenko usutluses Financial Timesile ja kutsus rahvusvahelist üldsust üles Ukrainat rahaliselt toetama.

«Oleme suures stressis, kõige hullemas seisus. See on meie riigi püsimajäämise küsimus,» ütles minister. «Kui soovite, et jätkaksime selles sõjas võitlemist, selle sõja võitmist... siis aidake meid.»

Tema sõnul on sõjast tingitud taristukahjude hinnang tõusnud 270 miljardi dollarini, samas nimetas peaminister märtsi lõpus selle numbriks 120 miljardit dollarit. Hävinud või kannatada saanud on üle 7000 elumaja. Umbes 30 protsenti Ukraina ettevõtetest on töö peatanud, 45 protsenti töötab osaliselt. Elektri tarbimine langes 35 protsenti ja kaubavahetus järsult.

Samal ajal otsustas valitsus vähendada riigieelarve kulusid rohkem kui kuue miljardi dollari võrra, kuid sellest ei piisa, sest tulud on vaid veidi suuremad kui pool sõjaeelsetest tuludest. «Me saame mõningaid kulutusi kärpida, kuid see ei suuda puudujääki katta,» rõhutas Martšenko.

Rääkides 2022. aasta riigieelarve puudujäägist, milleks oli algselt planeeritud 3,5 protsenti SKTst, märkis Martšenko, et olenevalt sõja kestusest kasvab see kordades.

Samal ajal jätkab Ukraina maksejõuetuse või ümberstruktureerimise vältimiseks riigivõla maksete tegemist, rõhutas rahandusministeeriumi juht.

Minister rõhutas USA Kongressi poolt Ukrainale ja teistele sõjas kannatada saanud riikidele 13,6 miljardi dollari sõjalise ja humanitaarabi eraldamisest, rääkides, et Ukraina ei saa sentigi. «See ei ole otsene eelarvetoetus. Me ei saa seda kasutada puudujäägi korvamiseks,» ütles Martšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles