Korterite aastane hinnatõus ulatub 30 protsendini

PM Majandus
Copy
Arco Vara
Arco Vara Foto: Sander Ilvest

Korterite hinnad purustavad rekordeid: enamikes Eesti linnades ja nende lähiümbruses on märgata ligi 30%-list hinnatõusu, selgub Arco Vara kinnisvaraturu ülevaatest.

Tallinna korterite hinnad kasvasid märtsis 2599 €/m2 mediaanhinna taustal võrreldes aastatagusega 22%, Tartus 8,9% (1950 €/m2) ning Pärnus ajutiselt kasvanud uute korterite müügimahu tõttu koguni 55% võrra (1853 €/m2). Seda on enamikes piirkondades olnud selgelt enam kui potentsiaalse ostjaskonna osas samal perioodil avaldunud sissetulekute ja säästude kasv.

«Vaadates korterite hinnakasvu nende ehitusaasta baasil, võib enamikes Eesti linnades ja nende lähiümbruses märgata aga pigem ~ 30%-list hinnatõusu,» märgitakse ülevaates. «Arvestades eeskätt ehitushinna jätkuvat kasvu ning hetkel turul aset leidvat täiesti uute ja ehituslikult vanemate korterite vahelist hinnadiferentsi, jätkub tõenäoliselt lähitulevikus eeskätt laiapõhjaline surve järelturukorterite hindade tõusuks, kuna üha vähem koduostjaid on võimelised uute korterite pakkumishindade kasvule järele tulema.»

Kinnisvaraturg peab sõjale vastu

Turuaktiivsus näitas märtsis 27% kasvu, mis näitab, et elamispindade turg on Ukraina kriisi taustal vastupidav. 2022. aasta märtsis tehti Eesti korteriturul kokku 2309 ostu-müügitehingut.

Lähitulevikus jätkub eeskätt laiapõhjaline surve järelturukorterite hindade tõusuks, kuna üha vähem koduostjaid on võimelised uute korterite pakkumishindade kasvule järele tulema

Võrreldes veebruariga võis iga-aastaste hooajaliste tegurite tõttu täheldada turuaktiivsuse 27%-list kasvu, kuid võrreldes 2021. aasta märtsiga, aga 3,1% langust. Võrreldes aastatagusega oli tehingute arvu vähenemine ootuspärane, kuna aastatagune võrdlusbaas on järjest kõrgem, pakkumiste arv endiselt ajalooliselt madalaimal tasemel ning Ukraina kriisist tingituna on asunud ettevõtjate ja majapidamiste kindlus halvenema nii edasiste investeeringute tegemise kui ka tarbimisotsuste langetamise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles