Enefit Greeni elektritootmine vähenes aastatagusega võrreldes 30 protsenti

BNS
Copy
Enefit Greeni juhatuse liige Innar Kaasik Virtsu esimeses tuulepargis.
Enefit Greeni juhatuse liige Innar Kaasik Virtsu esimeses tuulepargis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Enefit Green tootis tänavu märtsis 86,2 gigavatt-tundi elektrienergiat ehk 30 protsendi võrra vähem eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.

Tootmistulemust mõjutas enim 36,8-protsendine tuuleenergia toodangu vähenemine, teatas Enefit börsile. Märtsis mõõdetud kuu keskmine tuulekiirus Eesti ja Leedu tuuleparkides oli vastavalt 5,9 meetrit sekundis ja 5,4 meetrit sekundis, aasta varem aga 7,1 ja 6,7 meetrit sekundis.

Samas näitasid Enefit Greeni juhatuse liikme ja tootmisvaldkonna juhi Innar Kaasiku sõnul märtsis head toodangut päikesepargid Eestis ja Poolas.

«Kevad on päikesest elektri tootmiseks ideaalne aeg, sest madal õhutemperatuur hoiab paneelid jahedad ja selge ilmaga on päikese intensiivsus kõrge. Kuna tänavu märtsis esines tavapärasest vähem pilvisust, siis on head tootlust näinud ilmselt kõik päikesepaneelide omanikud,» selgitas Kaasik pressiteates.

Kokku toodeti päikesest 3,8 gigavatt-tundi elektrienergiat ehk kaks korda rohkem kui aasta varem. Koostootmises toodeti elektrit 17,6 gigavatt-tundi, 4,6 protsenti vähem, ja muudest allikatest 0,2 gigavatt-tundi ehk 73 protsenti rohkem kui 2021. aasta märtsis.

Esimese kvartali kokkuvõttes kasvas elektritoodang 22,1 protsenti 367,9 gigavatt-tunnini. Vastavalt varasemalt raporteeritule olid jaanuari ja veebruari tuulekiirused Eesti ja Leedu tuuleparkides oluliselt paremad kui eelneval aastal. Sellest tulenevalt oli tuuleenergia toodangu kasv esimeses kvartalis kokku 25,6 protsenti võrreldes eelneva aastaga ning ühtlasi oli see peamine tegur selgitamaks kogu elektritoodangu mahu kasvu vaadeldaval perioodil.

Soojusenergia toodang kahanes märtsis aastataguse perioodiga võrreldes 4,1 protsenti 56,7 gigavatt-tunnile ning esimese kvartali kokkuvõttes 1,4 protsenti 173 gigavatt-tunnile. Pelletitoodang kasvas aastataguse perioodiga võrreldes 15,2 protsenti 13 500 tonnini ning esimese kvartali kokkuvõttes 11,7 protsenti 37 800 tonnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles