Hääl: LNG-terminali taristu äriplaani veel pole (1)

BNS
Copy
Marti Hääl
Marti Hääl Foto: Liis Treimann

Alexela juhatuse esimees Marti Hääl ütles esmaspäeval riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon istungil, et riigiga koostöös plaanitava veeldatud maagaasi (LNG) terminallaeva ja taristu käitamiseks veel äriplaani pole, kuna puuduvad vajalikud sisendandmed.

Hääle sõnul on Alexela osalusel taristu rajamise kõige olulisem tingimus mingi lahendus – näiteks riigipoolne finantsgarantii või hinnavahe kompenseerimine – juhuks, kui Paldiskisse plaanitavat haalamispunkti poliitilistel põhjustel enam ei kasutata.

«Selles osas, ma saan aru, ei olegi täna veel lõplikku selgust, aga me siin Eleringiga püüame läbirääkimiste käigus seda selgust natuke luua ja selle lahenduse leida,» ütles Hääl.

Ilma finantsgarantiita pole taristu rajamine segases majanduskeskkonnas tema sõnul võimalik.

Hääle sõnul tekitab erasektori jaoks muu hulgas segadust tõsiasi, et pole otsust, kas Vene gaas on regioonis turul või mitte. «Kui oleks väga selge otsus siin gaasiregioonis, et Vene gaas ei ole turul, siis on LNG-terminal, mis kataks ära nii Soome, Eesti kui Läti turu, igati tehtav. Aga seda otsust ei ole,» nentis ta.

Projekt on Hääle sõnul praeguse seisuga teostatav. Tehtud on vajalikud ettevalmistused, olemas vajalikud ehitajad, vajalikud vesiehitusseadmed ja -materjalid. «Veendumus selle osas on, aga nagu selliste ehituste puhul ikkagi, eriti kui seda maailmarekordi tähtajas üritada, võib alati ootamatusi ette tulla, mille eest kaitstud ei ole me keegi,» tõdes Hääl.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul käivad aktiivselt läbirääkimised laeva soetamiseks ootusega, et laev on olemas 1. novembriks. Taasgaasistamise võimekusega terminallaeva ostmiseks luuakse ühisettevõte Soome võrguettevõtjaga, Paldiski taristu rajatakse Alexelaga, eesmärgiga saada ka see valmis hiljemalt novembri alguseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles