Euro ei saa langusele piiri ette

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Pensionär eurosentidega. Foto on illustratiivne.
Pensionär eurosentidega. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euro on aastaga kaotanud dollari suhtes üle 8% oma väärtusest. Ka paljud teised Euroopa valuutad on hoobi saanud.

Euro on alates aasta algusest dollari suhtes odavnenud 3,94%. Kuigi suurem langus toimus Ukraina sõja tõttu, siis algas odavnemine tegelikult juba palju varem: viimase 12 kuuga on euro dollari suhtes nõrgenenud 8,6%. Nõrgenemine sai laias laastus alguse 2021. aasta maikuus. Täna saab ühe euro eest kätte 1,09 dollarit.

Eurole lisab Ukraina sõda ainult probleeme juurde. Ühelt poolt survestab eurot euroala suur hinnatõus, mis viimaste eurostati andmete järgi jõudis 7,5% juurde, Eestis aga lausa 15% juurde. Teisalt on USA asunud intressi tõstma, mis teeb laenamise riigis küll kallimaks, aga keerab see-eest kinni rahatrükikraane, mis valuutal odavneda lasevad.

Euroopa Keskpank on küll asunud tugiostuprogrammi koomale tõmbama, aga otsest intressitõusugraafikut välja öeldud pole. Neljapäeval kohtuvad Frankfurdis Euroopa Keskpanga juhid ning püüavad rahapoliitikat paika saada.

Kuigi võib tunduda, et mis see intressi tõstmine ära ei ole, tähendaks see kohe ka majanduse jahutamist. Aga majandus on asunud nüüd Ukraina sõja mõjude tõttu Euroopas ise jahtuma. Märtsi lõpus pakkusid näiteks Saksamaa analüütikud, et sealne majandus kasvab tänavu kõige enam 1,8% – aga kui lõpeb Venemaa gaasi ja nafta pealevool, on olukord tõsisem ning hakkaksid kostma ka jutud ähvardavast majanduslangusest, nagu kirjutas Tagesspiegel.

Ka USA majanduse jahutamise osas on rida skeptikuid: nii Bank of America kui ka Deutsche Bank on viimastel päevadel öelnud, et kui Fed agressiivse intressitõstmise poliitikaga jätkab, on majanduslangus varsti ka USAs kohal. Kui mitte varem, siis 2023. aastal kindlasti.

Ukraina sõda on jätnud pitseri ka teistele Euroopa valuutadele.

Inglise nael on dollari suhtes alates aasta algusest odavnenud 3,5%, Šveitsi frank 2,3%, Rootsi kroon 4%, Poola zlott 5,3% ja Tšehhi kroon 2,2%.

Norra kroon on näidanud teistpidist liikumist ja dollari suhtes 1,1% kallinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles