Maailmapank: Ukrainat tabab neli korda suurem majanduslangus kui Venemaad

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Ukraina sõja vastane meeleavaldus Mehhikos.
Ukraina sõja vastane meeleavaldus Mehhikos. Foto: Isaac Esquivel/Scanpix Baltics

Ukraina majandus kahaneb sel aastal peaaegu poole võrra ehk 45,1 protsenti, samas kui sõda alustanud Venemaa pääseb 11,2-protsendilise majanduslangusega, prognoosib Maailmapank.

«Sõja vallandatud humanitaarkriisi ulatus on jahmatav. Venemaa invasioon annab tohutu löögi Ukraina majandusele ja on tekitanud meeletut kahju riigi taristule,» ütles Maailmapanga Euroopa ja Kesk-Aasia piirkonna asepresident Anna Bjerde eile. «Ukraina vajab viivitamatult tohutut rahalist abi majanduse ja valitsussektori toimivana hoidmiseks, et nad saaks aidata enda kodanikke selle äärmusliku olukorraga toimetulemisel,» lisas Bjerde.

Lisaks Venemaale ja Ukrainale prognoositakse majanduslangust ka mitmetes teistes SRÜ riikides, sh Valgevenes, Kõrgõzstanis, Tadžikistanis ja Moldovas. Kogu Euroopa ja Kesk-Aasia arenevate riikide majandustsoonile ennustatakse 4,1-protsendilist kukkumist, mis oleks kaks korda suurem langus kui 2020. aastal koroonakriisis.

Maailmapanga teatel jõuavad Ukraina sõja mõjud mitmeid teid pidi ka Euroopasse, eraldi toodi välja toorme- ja finantsturud, kaubandus, sõjapõgenike ränne kui ka üleüldine ebakindluse kasv.

Maailmapank on sõja algusest alates toetanud Ukrainat 925 miljoni dollari (850 miljoni euro) suuruse erakorralise paketiga, mida on kasutatud haiglatöötajate palkade maksmiseks, pensionideks ning kõige haavatavamate inimeste abistamiseks. Praegu valmistab Maailmapank ette uusi pakette, mis peaksid lähikuudel toetuse kogusumma kergitama kolme miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles