Venemaa kutsub BRICS riike üles integreerima maksesüsteeme

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa rahandusminister Anton Siluanov.
Venemaa rahandusminister Anton Siluanov. Foto: Evgenia Novozhenina

Lääne sanktsioonide tõttu kannatanud Venemaa on kutsunud tärkava turumajandusega riikide rühma BRICS üles laiendama üksteise valuutade kasutamist ja integreerima maksesüsteeme, teatas Vene rahandusministeerium laupäeval, vahendab Reuters.

Sanktsioonid on Venemaa ära lõiganud maailma finantssüsteemist ja ligikaudu poole tema kulla- ja valuutareservidest, mille väärtus oli aprilli alguses 606,5 miljardit dollarit.

Reedel ütles rahandusminister Anton Siluanov Brasiiliast, Venemaast, Indiast, Hiinast ja Lõuna-Aafrikast koosnevate BRICS riikide ministrite kohtumisel, et maailma majandusolukord on sanktsioonide tõttu oluliselt halvenenud, öeldi ministeeriumi avalduses.

Siluanovi sõnul hävitavad uued sanktsioonid ka USA dollaril põhineva olemasoleva rahvusvahelise raha- ja finantssüsteemi alustalasid.

«See sunnib meid kiirendama tööd järgmistes valdkondades: rahvusvaluutade kasutamine ekspordi-impordi operatsioonides, maksesüsteemide ja kaartide integreerimine, meie enda finantssõnumite süsteem ja sõltumatu BRICS riikide reitinguagentuuri loomine,» ütles Siluanov.

Rahandusministeeriumi sõnul kinnitasid BRICS riikide ministrid koostöö olulisust püüdlustes stabiliseerida praegust majandusolukorda.

«Praegune kriis on inimtekkeline ja BRICS riikidel on kõik vajalikud vahendid, et leevendada selle tagajärgi oma majandusele ja maailmamajandusele tervikuna,» ütles Siluanov.

Rahvusvahelised maksekaardid Visa ja MasterCard peatasid märtsi alguses oma tegevuse Venemaal ning Venemaa suurimad pangad on kaotanud juurdepääsu ülemaailmsele pangasõnumite edastamise süsteemile SWIFT.

Venemaa lõi SWIFTi alternatiivina oma pangasõnumite edastamise süsteemi, mida tuntakse SPFS nime all. Tema enda kaardimaksesüsteem MIR alustas tegevust 2015. aastal.

Need olid osa Moskva püüdlustest arendada kodumaiseid finantsvahendeid, mis peegeldaksid lääne vahendeid, et kaitsta riiki juhul, kui Moskva vastu suunatud karistusi laiendatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles