Ukraina põgenike toetuseks koguti annetusüritusel 10,1 miljardit eurot

Copy
Von der Leyen külastamas Varssavi, et koguda raha Ukrainale.
Von der Leyen külastamas Varssavi, et koguda raha Ukrainale. Foto: KACPER PEMPEL

Ukraina sõjapõgenike toetuseks koguti rahvusvahelise annetuskampaaniaga 10,1 miljardi eurot, ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen laupäeval Varssavis.

«Kampaanias «Stand Up For Ukraine» koguti 9,1 miljardit eurot pommide eest põgenevatele inimestele nii Ukrainas kui mujal, lisaks lubas annetada miljard eurot EBRD (Euroopa rekonstruktsiooni ja arengupank),» ütles von der Leyen.

Ürituse korraldasid Euroopa Liit ja Kanada peaminister Justin Trudeau, et koguda raha nii Ukraina sisepõgenikele, kui sõja eest välismaale pagenutele.

Lisaks riikidele panid õla alla ka loomeinimesed nagu Elton John, U2, Alanis Morissette, Billie Eilish, Annie Lennox, Oprah Winfrey ja Chris Rock.

Ülemaailmsest üritusest «Stand Up For Ukraine» võttis osa ka Oprah Winfrey.
Ülemaailmsest üritusest «Stand Up For Ukraine» võttis osa ka Oprah Winfrey. Foto: KACPER PEMPEL

Alates Vene invasiooni algusest 24. veebruaril on Ukrainast lahkunud üle 4,4 miljoni inimese. Suurem osa neist on läinud Euroopa Liidu riikidesse, nende seas Poola, mis on seni võtnud vastu üle 2,5 miljoni põgeniku.

Von der Leyen nimetas annetuskampaania tulemust suurepäraseks ja lubas, et sellele järgneb rohkemgi abi.

«Maailma riikide, ettevõtete ja inimeste solidaarsus on valguskiir sel süngel tunnil,» lisas von der Leyen.

«Ja kui pommid kord enam ei lange, aitame Ukraina rahval oma riigi taas üles ehitada. Me jätkame Ukraina eest seismist.»

Varssavil toimunud kohtumisel tegi videosilla kaudu pöördumise ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

«Ukrainlaste vaprus on ühendanud kogu demokraatliku maailma,» lausus ta, kutsudes lääneriike kehtestama Vene pankadele veel sanktsioone ja lõpetama Vene nafta ostmist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles