Venemaa suurettevõte nõuab Butša «kuriteo» uurimist (7)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Rusal on maailma suuruselt teine alumiiniumitootja.
Rusal on maailma suuruselt teine alumiiniumitootja. Foto: Ilya Naymushin

Venemaa valitsus eitab igasugust vastutust Butša mõrvade eest. Alumiiniumiettevõte Rusal ja selle suuraktsionär Oleg Deripaska ei taha aga enam järgida «eita kõike» motot.

 

Venemaa alumiiniumikontsern Rusal on esimene suur Venemaa ettevõte, mis nõuab «objektiivset ja sõltumatut kuritegevuse uurimist» Kiievi lähedal asuvas Butša linnas. Oma pressiteatega lahkneb ettevõte Kremli keelekasutusest, mis on nimetanud tsiviilisikute tapmist Butšas «võltsinguks», kirjutab Der Spiegel.

Butšas, mis oli pärast sõja puhkemist nädalaid Vene vägede poolt okupeeritud, leiti üle 300 tsiviilelaniku laiba pärast seda, kui Ukraina sõjavägi oli selle koha tagasi vallutanud. Mõnedel ohvritel olid piinamise tunnused. Kiiev süüdistab Moskvat tõsistes sõjakuritegudes, Venemaa juhtkonna sõnul on tegu Ukraina-poolse «lavastusega».

Oma pressiteates ei süüdista Rusal kedagi küll otseselt, kuid räägib šokeerivast kuriteost ja nõuab «kurjategijate ranget karistamist». Samal ajal pooldab alumiiniumihiiglane Ukraina konflikti rahumeelset lahendust.

Üks Rusali suurimaid aktsionäre on miljardär Oleg Deripaska, keda peetakse Kremlile ja Putinile lähedaseks ning kes on alates 2018. aastast USA sanktsioonide nimekirjas. Pärast Venemaa sõja algust oli ta üks esimesi suurettevõtjaid, kes avaldas toetust rahuläbirääkimistele.

 
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles