USA piirab Venemaa juurdepääsu välismaa väetistele ja ventiilidele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Traktor külvamas päevalilleseemneid ja väetamas kemikaalidega mulda Leninskoje znamja kolhoosis Venemaal.
Traktor külvamas päevalilleseemneid ja väetamas kemikaalidega mulda Leninskoje znamja kolhoosis Venemaal. Foto: Vladimir Konstantinov

Ameerika Ühendriigid laiendasid reedel oma ekspordipiiranguid Venemaa ja Valgevene vastu, piirates juurdepääsu näiteks väetiste ja toruventiilide sisseveole, et suurendada Moskva ja Minski suhtes survet pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Washington on püüdnud süvendada sanktsioone Venemaa ja liitlase Valgevene vastu pärast seda, kui Vene vägede väljaviimisel Kiievi põhjaosast avastati massihauad Bucha linnas, vahendab Reuters.

President Joe Bideni valitsus piiras lisaks väetiste ja ventiilide juurdepääsule ka valgevenelaste omanduses, kontrolli all või liisitud ameerika lennukite lende Valgevenesse «osana USA valitsuse vastusest Valgevene tegevusele Venemaa agressiivse käitumise toetamiseks Ukrainas».

Kolmapäeval võtsid Ameerika Ühendriigid uute sanktsioonidega sihikule Venemaa pangad ja eliidi, sealhulgas keelates ameeriklastel Venemaale investeerimise, mis on vastuseks Vene sõjakuritegudele.

USA kaubandusministeerium teatas, et hakkab nõudma venelastelt ja valgevenelastelt erilitsentsi, kui nad soovivad hankida mitmesuguseid kaupu USA tarnijatelt, ning lubas keelduda nende litsentside väljastamisest. Nende kaupade hulka kuuluvad väetised, toruventiilid, kuullaagrid ja muud komponendid, materjalid ja kemikaalid.

Valitsuse teatel vajavad USA tööriistadega välismaal valmistatud kaubad samuti USA litsentsi, mille andmisest kavatseb valitsus keelduda. 

Veebruari lõpus ja märtsis võetud meetmetega kehtestati seninägematu kontroll Venemaale või Valgevenesse suunduvate USA-s ja välisriikides toodetud kaupade ekspordile. Need meetmed, mis on kooskõlastatud rohkem kui 30 teise riigiga, piiravad mitmesuguseid kaupu, tarkvara ja tehnoloogiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles