Euroopa Liit eksportis mullu rekordiliselt meditsiinitooteid

BNS
Copy
Pfizeri tootmisüksus Belgias.
Pfizeri tootmisüksus Belgias. Foto: Pfizer via AP

Euroopa Liidu meditsiini- ja farmaatsiatoodete kaubandusülejääk saavutas mullu rekordilise taseme; ühtlasi kasvab eksport märksa kiiremini kui import.

EL-i liikmesriikidest oli möödunud aastal suurim meditsiinitoodete eksportija Saksamaa, kelle ekspordiväärtus ulatus 56 miljardi euroni. Saksamaale järgnes 46 miljardiga Belgia ning 38 miljardiga Iirimaa, selgub Eurostati andmetest.

Enim importisid liikmesriikide seast meditsiinitooteid 19 miljardiga Belgia, 18 miljardiga Saksamaa ning 15 miljardi euroga Holland.

EL-i suurim meditsiinitoodete ekspordipartner oli Ameerika Ühendriigid, kes moodustasid 32 protsenti kogu ekspordist. USA-le järgnes 12 protsendiga Šveits ja 7 protsendiga Ühendkuningriik.

Enamus meditsiinitoodete impordist tuli 36 protsendiga Šveitsist, kellele järgnes 30 protsendiga Ameerika Ühendriigid ning 8 protsendinga Ühendkuningriik.

2002. ja 2021. aasta vahel kasvas EL-i meditsiinitoodete eksport USA-sse keskmiselt 9 protsenti aastas ja import 5 protsenti aastas. 2020. aastal kasvas kaubandusülejääk EL-i kasuks 48 miljardi euroni, kuid see langes järgneval aastal 46 miljardile eurole.

EL-i meditsiinitoodete eksport Šveitsi on kasvanud samal ajaperioodil samuti keskmiselt 9 protsenti aastas ning import 8 protsenti aastas. 2021. aastal jõudis meditsiinitoodete kaubanduspuudujääk Šveitsiga kaheksa miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles