S&P kuulutas Venemaa «valikuliselt maksejõuetuks» (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Rublamündid USA ühedollarilise pangatähe taustal.
Rublamündid USA ühedollarilise pangatähe taustal. Foto: Maxim Shemetov

S&P langetas laupäeval Venemaa välisvaluutareitingu «valikulise maksejõuetuse» tasemele, kuna on suurenenud risk, et Moskva ei suuda ega taha täita oma kohustusi välisvõlgnike ees.

Seistes silmitsi sanktsioonidega seoses oma sissetungiga Ukrainasse, ähvardab Venemaad esimene riigivõla maksejõuetus rohkem kui sajandi jooksul pärast seda, kui ta tegi sel nädalal kokkuleppeid rahvusvahelise võlakirja tagasimaksmiseks rublades, kuigi makse pidi toimuma dollarites.

S&P ütles oma avalduses, et Venemaa tegi esmaspäeval dollarites nomineeritud eurovõlakirjade kupongi- ja põhisumma makseid rublades, vahendab Reuters.

«Me ei eelda praegu, et investorid suudavad need rublamaksed konverteerida dollariteks, mis vastavad algselt tasumisele kuuluvatele summadele, või et valitsus konverteerib need maksed 30-päevase ajapikendusperioodi jooksul.»

Agentuuri sõnul suurendatakse Venemaale kehtestatud sanktsioone lähinädalatel tõenäoliselt veelgi, mis «takistab Venemaa valmisolekut ja tehnilisi võimalusi täita oma kohustuste tingimusi välisvõlgnike ees».

Venemaa rahandusminister ütles neljapäeval, et riik teeb kõik endast oleneva, et tasuda oma võlgnevusi, kuid Venemaa rahvusvaheliste võlakirjade investorid seisavad silmitsi üha ebakindlamate võimalustega oma raha tagasi saada, kui riik peaks oma kohustusi täitmata jätma.

S&P annab valikulise maksejõuetuse reitingu, kui ta usub, et võlgnik on valikuliselt jätnud täitmata teatud emiteerimise või kohustuste kategooria tingimusi, kuid jätkab oma maksekohustuste õigeaegset täitmist teiste emiteerimiste või kohustuste kategooriate osas.

Venemaa ei ole pärast 1917. aasta revolutsiooni maksejõuetust oma välisvõlga tasumata jätnud, kuid nüüd on nende võlakirjad muutunud tema ja lääneriikide vaheliste majanduskõneluste tuiksooneks. Kuni viimase ajani oli maksejõuetus mõeldamatu, kuna Venemaa võlakirjade reiting oli enne 24. veebruari sissetungi Ukrainasse investeerimisjärgu tasemel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles