Majandusprognoosid pendeldavad väikese tõusu ja languse vahel

BNS
Copy
Riigisektori asutused ennustavad langust ning kommerspangad kasvu.
Riigisektori asutused ennustavad langust ning kommerspangad kasvu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti selle aasta esimesed tähtsamad majandusprognoosid ennustavad tänavuseks aastaks kas väikest majanduslangust või kerget -kasvu.

 

Sealjuures proognoosivad riigisektori asutused sisemajanduse koguprodukti (SKP) langust, kommertspangad on aga veidi optimistlikumad ja ootavad siiski majanduskasvu.

Eesti Panga majandusprognoosi järgi kahaneb Eesti majandus sel aastal 0,4 protsenti. 2023. aastaks oodatab keskpank aga 2-protsendist tõusu ja aastaks 2024 3,5 protsendi suurust majanduskasvu püsihindades.

Rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi järgi langeb Eesti majandus sel aastal 1 protsendi võrra, tulevaks aastaks prognoosib ministerium SKP reaalkasvuks aga 1,2 protsenti.

Swedbank ootab oma uues majandusväljavaates Eestile selleks aastaks 1,5-protsendist SKP kasvu ning 2023. aastaks 2-protsendist majanduskasvu.

SEB prognoosib Eesti selle aasta majanduskasvuks 0,6 protsenti, tulevaks aastaks prognoosib pank 2-protsendist majanduskasvu.

2021. aastal kasvas Eesti majandus 8,3 protsenti, ületades seejuures ka koroonaeelse taseme.

Samal ajal prognoositakse tänavuseks aastaks ka väga kiiret inflatsiooni. Eesti Panga arvates võib sel aastal oodata tarbijakorvi kallinemist umbes 10 protsenti, millest lõviosa põhjustab energia hinnatõus. Praeguses olukorras on keskpanga sõnul väga keeruline prognoosida, milliseks kujuneb gaasi, elektri ja mootorikütuste hind lähiaastail.

Tarbijahinnad kasvavad rahandusministeeriumi prognoosi järgi tänavu aga koguni 12,7 protsenti, edasi inflatsioon ennustuste kohaselt tublisti aeglustub. Tuleval aastal on ministeeriumi arvates oodata 2,1-protsendist inflatsiooni, 2024. aastal 1,2-protsendist, 2025. aastal 1,7-protsendist ning 2026. aastal 2-protsendist hinnakasvu.

SEB prognoosi põhjal kasvavad tarbijahinnad tänavu 11,5 protsenti. Swedbanki hinnangul kiireneb tarbijahindade kasv tänavu mulluselt 4,6 protsendi tasemelt 10 protsendini.

Selle aasta märtsis kiirenes inflatsioon Eestis 15,2 protsendini. Sealjuures oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga viimati suurem kui 15,2 protsenti 1996. aasta novembris, kui see oli 16,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles