Probleemid tuumajaamadaga kergitavad Prantsusmaal elektri hinda

BNS
Copy
Tuumaelektrijaam Prantsusmaal
Tuumaelektrijaam Prantsusmaal Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Nordpooli hinnapiirkonnas enamasti kõige kõrgemate elektri börsihindadega Prantsusmaad vaevavad Eleringi andmetel probleemid tuumajaamade tehnilise seisukorraga.

«Seal on korraga hoolduses ja avariilised mitu tuumajaama. Üheks põhjuseks, miks nii palju jaamu korraga hoolduses on see, et avastati, et ühel reaktori tüübil on tüüpviga, mille kontrollimine on keeruline ja aeganõudev,» ütles Eleringi kommunikatsiooni projektijuht Elo Ellermaa BNS-ile.

Selle nädala esmaspäeval oli paaril tunnil elektri börsihind Prantsusmaal ligi 3000 eurot.

«Prantsusmaa on üsna suures sõltuvuses tuumaenergiast, pea pool nende kogu installeeritud võimsusest – 133,2 gigavatti, on tuumaenergia – 61,9 gigavatti. Tuumaenergiast toodeti näiteks 2020. aastal 71 protsenti kogu energiast. Praegu on neil oma 61,9 gigavatist tuumaenergiast kättesaadav umbes 40 gigavatti,» märkis Ellermaa.

Ellermaa sõnul on olukord üsnagi erakorraline ja prognooside kohaselt langeb tuumatootmine Prantsusmaal selle aasta jooksul alla 300 teravatt-tunnile aastas, mis ei ole alates 1990. aastast nii madal olnud.

«Suur enamus kodutarbijatest ostavad siiani elektrit riikliku ettevõtte EDF käest reguleeritud hinnaga ning sellises olukorras turuhinnad otseselt nende tarbimist ei mõjuta. Lisaks sellele, et EDF-il jääb odav tuumaenergia hoolduste tõttu tootmata, on neil kohustus oma klientide ees see puudolev osa turult osta, mis tekitab turule ootamatult suure nõudluse ja sellega koos hindade kasvu,» täheldas Eleringi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles