Vene gaasist loobumine toob hinnatõusu vaid siis, kui sellega ühinevad Euroopa suurtarbijad (3)

Erkki Erilaid
Copy
Energia, seal hulgas gaasi hind on praegu väga heitlik suuresti seetõttu, et olukord energiaturul võib iga päevaga muutuda, eriti siis, kui Venemaa keerab ise gaasikraanid kinni. 
Energia, seal hulgas gaasi hind on praegu väga heitlik suuresti seetõttu, et olukord energiaturul võib iga päevaga muutuda, eriti siis, kui Venemaa keerab ise gaasikraanid kinni. Foto: Fotomontaaž/Imago/Scanpix

Baltimaade ja Soome loobumine Vene gaasist siinsetele tarbijatele märkimisväärset hinnatõusu kaasa ei tooks, arvavad eksperdid. Hoopis teine on lugu siis, kui veeldatud maagaasile (LNG) läheks üle korraga suurem osa Euroopast.

Kui viimastel nädalatel püsib gaasi börsihind ligi 110 euro juures megavatt-tunni (MWh) eest, siis Baltimaade ja Soome üleminekul LNG-le võiks ekspertide hinnangul gaas kallineda kuni paari euro võrra. Kui aga Vene torugaasist loobuks lühikese aja jooksul suurem osa Euroopast, võiks hind tõusta koguni kuni 50 protsenti. Tarbimismahu erinevus on suur: kui Balti riikide ja Soome aastane gaasivajadus on kokku ligi 60 teravatt-tundi (TWh), siis ELis tarbitakse mõttekoja Bruegel andmetel aastas ligi 3700 TWh gaasi, millest umbes 1550 TWh tuleb Venemaalt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles