Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Belgia peatas salmonelloosipuhangu tõttu tootmise Kinderi vabrikus

Copy
Kinderi üllatusmundad.
Kinderi üllatusmundad. Foto: OLE SPATA

Belgia võimud andsid reedel korralduse sulgeda Kinderi šokolaadivabrik, kust sai alguse mitut Euroopa riiki ja Ühendriike tabanud salmonelloosipuhang.

Vabrik, mis kuulub Itaalia magusahiiule Ferrero, kästi sulgeda, kui ilmnes, et firma jagatud informatsioon on puudulik, teatas Belgia toiduohutusamet AFSCA avalduses.

Ametkond käskis tagasi kutsuda ka kogu tehase toodangu, mis on Ferrerole lihavõttehooaja tipphetkel suur hoop.

«Sellist otsust ei tehta kunagi kergekäeliselt, kuid praegune olukord teeb selle vajalikuks. Meie kodanike toiduohutust ei tohi kunagi unarusse jätta,» ütles Belgia põllumajandusminister David Clarinval.

Ferrero palus vabandust, avaldas sügavat kahetsust ja tunnistas, et tehtud on firmasiseseid eksimusi.

Neljapäeval kutsus firma USA-s tagasi osa Kinderi maiustusi, mis olid toodetud Belgias Arloni linnas asuvas tehases.

Sellele eelnesid sel nädalal tagasikutsumised Suurbritannias ja mitmes Euroopa riigis, ehkki seni pole haigustekitajaga saastunud Kinderi tooteid veel leitud.

Salmonelloos põhjustab tavaliselt kõhulahtisust, palavikku ja kõhukrampe. Enamikul juhtudel põhjustab haigust toit, mis on saastunud looma või inimese väljaheitega.

Briti toiduohutusameti teatel on riigis registreeritud 63 salmonelloosijuhtu.

Prantsusmaal on haigestunuid 21, kellest 15 on teadaolevalt tarbinud nüüdseks tagasikutsutud Kinderi tooteid, teatas riigi terviseamet.

Tagasi üles