Eesti Gaas: LNG-terminali rajamine on möödapääsmatu

BNS
Copy
Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov.
Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov. Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix

Eesti Gaasi hinnangul on uue LNG-terminali rajamine Paldiskisse möödapääsmatu, sest praegu on Vene gaasi osakaal Eestis ligikaudu 80 protsenti ning Lätis ja Soomes arvatavalt samas suurusjärgus.

«Balti riikide eesmärk loobuda Vene gaasi impordist on selge ja mõistetav ning kõik turuosalised on juba astunud selles suunas aktiivseid samme. Eesti Gaas sõlmib täna kokkuleppeid uute LNG tarnijatega, need hõlmavad eelkõige lähiaja tarbimist,» teatas ettevõte BNSile.

Uue küttehooaja alguseks ja pikaajaliseks tarnekindluseks on Paldiskisse LNG-terminali rajamine möödapääsmatu, leiab ettevõte.

«Eestis kasutavad gaasi umbes 100 000 majapidamise kõrval paljud sotsiaalobjektid, toiduainete- ja muud tööstused. Klientidega suheldes on nende jaoks praegu kõige olulisem küsimus gaasi olemasolu, seejärel päritolu ja hind.»

LNG ujuvterminali kahasse rent Soomega on aga mõistlik sellepärast, et Eesti gaasitarbimise jaoks üksi oleks terminal ebavajalikult suur.

Valitsus tegi neljapäeval põhimõttelise otsuse, et Eesti loobub veel sel aastal Venemaa gaasi impordist. Otsuse elluviimiseks rajatakse sügiseks Paldiskisse võimalus vastu võtta veeldatud maagaasi (LNG) ja hangitakse ühe teravatt-tunni ulatuses riikliku gaasivaru.

Peaminister Kaja Kallas märkis, et valitsuse eesmärk on eelistada gaasivaru soetamisel LNGst toodetud gaasi. «Meie tungiv ootus gaasimüüjatele on, et ka ettevõtjad panevad oma moraalse kompassi õigesse suunda,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles