Sõda tõi Ukrainas fookusesse elupääste- ja turvalise side äpid

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Telegram on tõusnud pärast sõda ka Ukraina populaarsemate äppide TOP 5 hulka, Venemaal oli ta seal juba varem.
Telegram on tõusnud pärast sõda ka Ukraina populaarsemate äppide TOP 5 hulka, Venemaal oli ta seal juba varem. Foto: Muhammed Ibrahim Ali

Sõda tõstis nii Venemaal kui ka Ukrainas prioriteediks äpid, mis võimaldavad ligipääsu põhiteabele. Ukrainas kasutatakse aktiivselt ka elupäästvaid hoiatusäppe.

Populaarsed rakendused Venemaal ja Ukrainas näitavad sõja ajal prioriteetide muutumist. Allalaadimisi riikide kaupa jälgiva Sensor Toweri andmete kohaselt olid enne sõda mängud ja sotsiaalmeedia, sealhulgas Facebook ja TikTok, ning suhtlusrakendused, nagu Telegram, populaarsed mõlemas riigis, kirjutas Bloomberg.

Ukrainas jäi üheks enim allalaaditud rakenduseks valitsusteenuste äpp Diia, mis pakub kasutajatele digitaalset juurdepääsu ametlikele dokumentidele, näiteks juhilubadele. Venemaal aga laaditi samal ajal enim alla veebipõhiseid osturakendusi, nagu AliExpress ja OZONE.

Elupäästvate äppide võidukäik Ukrainas

Pärast Vene vägede sissetungi tormasid ukrainlased aga laadima alla turvalisi sõnumiside rakendusi. Otsast otsani krüpteeritud sõnumivahetust toetavate äppide allalaadimiste arv kasvas sissetungijärgsel nädalal peaaegu 700% võrreldes nädal varasema ajaga.

Alarm-rakendused, mis teavitavad kasutajaid saabuvatest õhurünnakutest, said 1. märtsil Ukraina enim allalaaditud rakendusteks, sest tsiviilisikud vajasid kaitset Venemaa mürskude eest kogu riigis.

Venelased otsivad VPNi

Venemaal aga kasvas nõudlus kasutaja asukohta varjavate virtuaalsete privaatvõrkude ehk VPN-ide järele: 14. märtsil ehk kolm päeva pärast Instragrami keelustamist ületas nende allalaadimiste arv enam kui 26-kordselt sissetungieelse taseme.

SpaceXi satelliidipõhisele internetiteenusele juurdepääsu võimaldav Starlink jõudis Ukraina äppide esikümnesse 12. märtsil. Kaks nädalat varem oli ettevõtte tegevjuht Elon Musk teatanud Twitteris teenuse avamisest Ukrainas ja selle võimsuse suurendamisest.

Telegrami kasutajate hulk kasvab 

Viis nädalat pärast sõja algust sai Telegramist WhatsAppi asemel Venemaa enimkasutatav suhtlusrakendus, mida kasutab meedia ja promob aktiivselt Kreml.

Venelased proovivad alternatiivseid suhtlusvõrgustike rakendusi, sealhulgas Instagrami-laadset Fiestat, mis tõusis esikümnes kolmandale kohale 31. märtsil.

Ukrainlane, kes otsib kaitset ümberpiiratud Mariupolis tulistamise eest, ja venelane, kes on kaotanud juurdepääsu Instagramile, ei koge sõda võrreldaval viisil, kuid allalaadimisandmed võivad anda kasuliku ülevaate sellest, kust Ukraina ja Venemaa üksikisikud leiavad uusi rakendusi, mis aitavad neil praeguses olukorras paremini orienteeruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles