Valgevene ühineb Venemaaga tasudes oma välisvõlad rublades

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka. Foto: Belta

Valgevene kavatseb hakata rahvusvaheliste abipankade välisvõlgasid tasuma kohalikus vääringus, kuna sanktsioonid seoses tema rolliga Ukraina sissetungis takistavad makseid.

Valgevene valitsus on sunnitud kasutama Valgevene rubla, et maksta Maailmapangale, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangale ning Põhjamaade Investeerimispangale võlgnetavaid laene, teatas ta oma ametlikus Telegram-kanalis avaldatud avalduses, vahendab Bloomberg.

Teade järgneb president Aljaksandr Lukašenka märtsis vastu võetud dekreedile, millega lubatakse kohaliku valuuta kasutamist võlamaksete tegemiseks.

«See on sunnitud meede,» ütles ministrite nõukogu avalduses. «Valgevene võime tasuda oma võlgu dollarites ja eurodes lääne võlausaldajate ees on sanktsioonide tõttu piiratud.»

Teade tuleb päev pärast seda, kui Venemaa rahandusministeerium teatas, et menetleb umbes 650 miljoni dollari ulatuses dollarimakseid oma võlakirjade eest Vene rubla abil, kuna USA rahandusministeerium peatas sel nädalal riigi dollarivõlgade maksed riigi kontodelt.

Kuigi Venemaa sissetung Ukrainasse on kahjustanud võlakirjaturge kogu endises Nõukogude Liidus, on kõige enam kannatanud Valgevene võlakirjad, kuna ta on otseselt toetanud Moskvat.

Riigil on tasumata viis dollarivõlakirja kogusummas 3,25 miljardit dollarit, mille järgmine osamakse tuleb tasuda järgmise aasta veebruaris. Neljapäeval pakuti võlakirjade eest umbes 15 senti dollari kohta.

S&P Global Ratings ütles eelmisel kuul, et Valgevene võib aasta jooksul maksejõuetuks jääda, kui olukord ei parane peagi. Moody's Investors Service'i hinnangul on maksejõuetuse tekkimine samuti «üha tõenäolisem».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles