Venemaa: osa Euroopa ostjaid on uue gaasimakse süsteemiga leppinud

Copy
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak. Foto: Evgenia Novozhenina

Mõni Vene gaasi ostja «ebasõbralike» Euroopa riikide seast on uute tarnete maksetingimustega juba nõustunud, ütles Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.

 

«Praegu Euroopa riigid ja Vene gaasi tarbivad ettevõtted uurivad seda teemat. Kuuleme mitmesuguseid avaldusi. On neid, kes on selle lähenemisviisiga juba nõustunud. On riike, kes uurivad. Ja ma olen kindel, et maksed tehakse presidendi seadlusega määratud viisil,» ütles ta teleusutluses.

Teadupoolest allkirjastas Venemaa president Vladimir Putin 31. märtsil seadluse nr 172 «Välisostjate kohustuste täitmise erikorra kohta Vene maagaasi tarnijate ees». Selle kohaselt tuleb alates 1. aprillist 2022 määruses nimetatud välismaistele osapooltele tarnitud Venemaa torugaasi eest tasuda ainult Vene rublades.

Selleks avatakse volitatud finantsasutuses Gazprombank välisostjatele erilised K-tüüpi rubla- ja valuutakontod. Välisostja maksab gaasi eest lepingu valuutas, pank müüb selle Moskva börsil ja kannab rublad üle Gazpromile. Loodusressursi eest tasumise kohustus loetakse täidetuks just sel hetkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles