Swedbanki analüütik: nii palgasaajad kui eakad peavad sel aastal püksirihma pingutama (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Omavalitsustel tuleb hindade tõusu tõttu hakata eelarves kavandatud kulutusi korrigeerima.
Omavalitsustel tuleb hindade tõusu tõttu hakata eelarves kavandatud kulutusi korrigeerima. Foto: Arvo Meeks

Swedbank ootab selle aasta kokkuvõttes 10-protsendilist hinnatõusu, mis on kaks korda kiirem kui keskmise netopalga tõus. Ka pensionite tõus jääb tänavu hinnatõusule alla, tõdes Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik märtsikuu hinnatõusu statistikat kommenteerides. 

Statistikaameti teatel tõusid kaupade ja teenuste hinnad märtsis aasta varasemaga võrreldes 15,2 protsenti. Kuuga kerkisid hinnad pea kolm protsenti. 

Selle näitajaga on Eesti Euroopa Liidu riikide seas teisel kohal. Hinnatõusu edetabelit juhib Leedu, kus kaupade ja teenuste eest tuli märtsis välja käia 16 protsenti enam kui aasta tagasi. 

Elmik toob välja, et toit on aastaga kallinenud 14 protsendi võrra. Paljud toidukaubad on kiiresti kallinenud, sealhulgas köögiviljad, kala ja piimatooted. Ainult sealiha on aastaga odavnenud.

Toiduainete hinnad on kõrged ka maailmaturul. ÜRO Toidu ja Põllumajanduse Organisatsiooni hinnaindeks ulatus veebruaris kõigi aegade rekordini, kerkides aastaga ligi veerandi võrra. Ukraina sõda on tõstnud nisu, maisi ja päevalilleõli hindu.

Energia andis poole tarbimiskorvi kallinemisest. Energia hind püsib Elmiku sõnul kõrge terve aasta jooksul. Swedbanki prognoosi järgi ulatub nafta hind üle 100 USA dollari nii sel kui järgmisel aastal. Gaasi hind püsib väga kõrgel tasemel vähemalt järgmise aasta kevadeni.

Väga kiire hinnatõus jätkub

Elmiku sõnul jätkub väga kiire hinnatõus ka lähikuudel ning peaks peaks aeglustuma aasta teisel poolel.

Aasta kokkuvõttes ootab Swedbank 10-protsendilist hindade kasvu. See on kaks korda kiirem kui keskmise netopalga tõus. Ka pensionite tõus jääb tänavu Elmiku sõnul hinnatõusule alla. «Seega peavad nii palgasaajad kui eakad sel aastal püksirihma pingutama,» lausus ta. 

Hinnatõusuga aitavad toime tulla säästud, mis on koroona-aastatel oluliselt kasvanud. Samas tuleb Elmiku sõnul aga arvestada, et hoiused on elanike vahel väga ebaühtlaselt jaotunud. 40 protsendil Swedbanki klientidest on kuu lõpus pangaarvel endiselt alla 500 euro.

Hoogsast hinnatõusust hoolimata on tarbimine seni suhteliselt tugevat kasvu näidanud. Veebruaris suurenes hindadega korrigeeritud jaemüügi maht aastaga nelja protsendi võrra. Swedbanki kaardimaksed näitavad tarbimisjulguse püsimist ka pärast sõjategevuse laienemist Ukrainas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles