Ungari sai Venemaalt esimese partii tuumakütust Ukraina sõja jooksul (2)

BNS
Copy
Ungari välisminister Péter Szijjártó.
Ungari välisminister Péter Szijjártó. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Ungari teatas neljapäeval, et sai Venemaalt esimese partii tuumakütust alates Vene vägede Ukrainasse tungimisest, mis takistas harilike varustusteede kasutamist.

Ungaris on üks tuumaelektrijaam, mis ehitati 1980. aastatel Nõukogude-aegse tehnoloogiaga Budapestist lõunasse. Jaam annab peaaegu poole Ungari elektrist.

Kolmapäeval maandus Vene lennuk tuumakütusega Ungaris, olles läbinud Valgevene, Poola ja Slovakkia õhuruumi, ütles välisminister Péter Szijjártó.

«Esimene selline transport sai tehtud... Tuumaelektrijaama töötamiseks on vaja tuumakütust ja sellega varustab meid Venemaa, nagu viimase neljakümne aasta jooksul alati on varustanud,» ütles minister Facebooki postitatud videos.

«Seni toimus transport raudteed mööda Venemaalt Ukraina kaudu Ungarisse, aga sõja tõttu ei ole see transpordiviis võimalik, nii et tuli leida alternatiivne transpordiviis ja alternatiivne marsruut.»

Kohale jõudnud tuumakütus tagab Paksi tuumaelektrijaama töö pikaks ajaks, ütles Szijjártó.

Välisministri sõnul peab tuumaenergia jääma välja uutest sanktsioonidest, mida Euroopa Liit Venemaale Ukraina sõja tõttu kavandab.

1. märtsil maandus Slovakkias Vene kaubalennuk tuumakütusega. Ka see lendas erandlikult üle Valgevene ja Poola, ehkki Vene lennukitel on ELi õhuruumi kasutamine keelatud.

Ukraina välisministeerium süüdistas Budapesti Putini abistamises ja ELi ühtsuse murdmises pärast Ungari peaministri Viktor Orbáni kolmapäevast telefonivestlust Vene presidendi Vladimir Putiniga, milles Orbán kinnitas, et Ungari on valmis maksma Vene gaasi eest rublades.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles