Hiina ettevõtted ostavad Vene naftat jüaanide eest

BNS
Copy
Tankla Hiinas.
Tankla Hiinas. Foto: Luo Hao/Sipa Asia/Scanpix

Mitu Hiina ettevõtet ostsid Venemaalt märtsis kivisütt jüaanide eest ja esimesed söepartiid jõuavad Hiinasse sel kuul, edastas Bloomberg Hiina nõustamisettevõtte Fenwei Energy Information Service Co andmed.

Kauplejate sõnul on tegemist esimeste jüaanides makstavate toorainetarnetega pärast seda, kui USA ja Euroopa kehtestasid Venemaale Ukraina sõja eest sanktsioonid ja kõrvaldasid mitu Venemaa panka rahvusvahelisest arveldussüsteemist.

Venemaa naftaeksportijad andsid samuti Hiina ostjatele võimaluse tasuda tarnete eest jüaanides. Bloombergi allikate sõnul tarnitakse esimesed jüaanide eest ostetud ESPO klassi nafta partiid Hiina sõltumatutele rafineerimistehastele mais.

Peking on pikka aega püüdnud suurendada jüaani kasutamist maailmakaubanduses ja Venemaale kehtestatud sanktsioonid aitavad seda teha. Arveldused jüaanides ei kujuta aga dollari valitsusele vähemalt lühiajaliselt tõenäoliselt ohtu. Rahvusvahelise Arvelduspanga (BIS) andmetel on dollari osakaal rahvusvahelistes arveldustes umbes 88 protsenti.

Hiina ettevõtted on tavapäraselt ostnud Vene kivisütt dollarite eest, kuid pärast mitme Vene panga SWIFT-süsteemist lahtiühendamist on paljud Hiina ostjad tehingud peatanud. Venemaa on Hiinale kivisöe tarnijate hulgas teisel kohal.

Kuigi Hiina ettevõtted on endiselt huvitatud Vene kivisöe impordi suurendamisest, pärsivad kaubavoogusid logistilised ja finantstõkked, märgib China Coal Transport and Distribution Association.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles