Tallinna Linnatranspordi korruptsiooniasi võib laheneda kokkuleppega

BNS
Copy
Altkäemaksu kahtlusega endise Tallinna Linnatranspordi AS-i bussiremonditöökodade asejuht Jaanus Vinki õuelt viidi ära kalleid sõidukeid.
Altkäemaksu kahtlusega endise Tallinna Linnatranspordi AS-i bussiremonditöökodade asejuht Jaanus Vinki õuelt viidi ära kalleid sõidukeid. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp / Scanpix

Harju maakohtus selgus esimesel istungil neljapäeval, et Tallinna Linnatranspordi ASi korruptsiooniasjas võib kriminaalasi laheneda osaliselt kokkuleppekaristustega.

Kuna üks süüdistatav oli haigestunud ning mõned süüdistatavad soovivad süüasja lahendamist kokkuleppemenetluses, siis lükkas kohus istungi edasi 17. maile.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas Tallinna Linnatranspordi ASi endiste juhtivtöötajate kriminaalasjas süüdistused seitsmele inimesele ja neljale juriidilisele isikule. Mullu suvel suri üks süüdistatavatest, Andres Herkel.

Süüdistuse järgi rikkusid ametnikud riigihangete nõudeid ning võtsid korduvalt ja suures ulatuses altkäemaksu ettevõtjatelt, kes hankisid Tallinna Linnatranspordile kasutatud busse ja varuosi ning pakkusid remonditeenuseid.

Kriminaalasja keskmes bussihanked

Kriminaalmenetluse keskmes olid kasutatud busside ostmise hanked Tallinna Linnatranspordile 2012. aastast kuni 2018. aasta kevadeni, mil peeti kinni neli Tallinna Linnatranspordi juhtivtöötajat. Toonast bussiliiklusteenistuse direktorit Andres Herkelit, bussiremonditöökodade juhti Hannes Erbsenit ja asejuhti Jaanus Vinki süüdistatakse riigihangete teostamise nõuete rikkumises eriti suure hankemaksumuse korral.

Erbsenit süüdistatakse ka korduvas altkäemaksu võtmises. Vinki süüdistatakse suures ulatuses ja korduvas altkäemaksu võtmises ning laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, sest läbiotsimistel leiti tema kodust ja töökohast padruneid. Endist Tallinna Linnatranspordi töötajat Tarmo Sillajõed süüdistatakse altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises.

Kolme ettevõtjat ja nendega seotud kolme äriühingut süüdistatakse suures ulatuses altkäemaksu andmises.

Süüdistuse järgi tagas Vink kindlatele äriühingutele eelise nii kasutatud busside kui ka remonditeenuste ja kaupade hankimiseks. Kuna tal oli oma ametikohal detailne ülevaade Tallinna Linnatranspordile vaja minevatest varuosadest, värvimistöödest ja alles avaldamisele tulevate kasutatud busside ning muu tehnika hangete vajadusest, siis otsis ta enne hanketingimuste koostamist ja hanketeate avaldamist välja sobivad kasutatud sõidukid ning korraldas varuosade tellimise kindlatele äriühingutele.

«Sellega kindlustati nendelt äriühingutelt regulaarsete kaupade ja teenuste ostmine ning vastutasuna andis äriühingute juht Kaspar Keelmann kahe teise juhatuse liikme ja osaniku nõusolekul ettevõtete varade arvelt Jaanus Vingile altkäemaksu, sealhulgas ka läbi viimasele kuuluva äriühingu,» selgitas kriminaalmenetlust juhtinud eriasjade prokurör Leelet Kivioja.

Kriminaalmenetluses tuvastatud kriminaaltulu ehk altkäemaksuna saadud summa ulatub hinnanguliselt üle kahe miljoni euro.

«Mahuka uurimise käigus töötati läbi rohkelt materjale, millest koorus välja pikaajaline ja läbimõeldud korruptiivne tegevus. Menetluse käigus ilmnes, kui puudulik oli paberimajandus, mis lihtsustas aastaid kestnud mastaapseid hankepettusi,» kommenteeris prokurör.

Kriminaalmenetluses arestiti hulgaliselt kahtlustatavate ja nendega seotud ettevõtete vara, muu hulgas Tallinnas ja Harjumaal asuvaid kinnistuid, autosid, mootorrattaid, ATVsid, paate ja ehteid.

Tallinna Linnatranspordi AS on esitanud tsiviilhagi 1,4 miljoni euro suuruse kahju hüvitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles