Ungari keeldub ELi plaanidest karmistada sanktsioone Venemaa vastu (26)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: ATTILA KISBENEDEK

Euroopa energiarinne on lagunemas. EL arutab, kas Venemaa kivisöe boikotile peaks peagi järgnema nafta ja gaasi boikott. Viktor Orbán ei soovi sanktsioonidega ühineda.

Ungari ei soovi toetada Euroopa Komisjoni kavandatud sanktsioonide karmistamist Venemaa vastu. Peaminister Viktor Orbán ütles, et Venemaalt pärit nafta ja gaasi impordipiirangute laiendamine on tema jaoks punane joon, vahendab Der Spiegel.

Samuti väljendas Orbán valmisolekut maksta gaasitarnete eest rublades, nagu Venemaa nõuab. Teised ELi riigid ei ole sellega nõus ja soovivad jätkuvalt maksta oma arveid eurodes või dollarites.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on eelnevalt ähvardanud lisaks kivisöe impordikeelule ka naftaembargoga, vastuseks Venemaa vägede väidetavatele sõjakuritegudele ning Euroopa Liidu Nõukogu president Charles Michel väljendas sarnaseid seisukohti.

Ungari välisminister Peter Szijjarto ütles seevastu, et riigi gaasitarned on reguleeritud riigi omanduses oleva MVMi ja Venemaa kontserni Gazprom vahel sõlmitud lepinguga ning EL ei mängi selles lepingus mingit rolli. Tema arvates pole ELi riikide ühine seisukoht Venemaa gaasi importimise kohta vajalik.

 
Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles