ULA: lääneriigid pääsevad kosmosesse ka Venemaata

Copy
ULA Atlas V kanderakett.
ULA Atlas V kanderakett. Foto: Joshua Conti

USA ettevõtte United Launch Alliance (ULA) tegevdirektor Tory Bruno ütles, et lääs suudab kosmoselaevade kommertsstarte läbi viia ka ilma Venemaata.

«Venemaa ei naase kommertsstarditurule,» ütles ta Colorado Springsis toimunud 37. kosmosesümpoosionil.

ULA on Boeingu ja Lockheed Martini ühisettevõte, mis korraldab Pentagoni raketistarte. Selle kanderaketi Atlas V esimeses järgus kasutati Venemaa ettevõtte NPO Energomaš toodetud kahekambrilisi vedelkütuse mootoreid RD-180. Ettevõte loobus nende edasisest ostust seoses üleminekuga uue kanderaketi Vulcan kasutamisele. Kõik ülejäänud Atlas 5 missioonide mootorid on juba USAsse tarnitud ja ladustatud.

Bruno märkis, et hiljutine leping Amazoniga kuni 83 stardi ostmiseks firmadelt Arianespace, Blue Origin ja United Launch Alliance on praeguste geopoliitiliste sündmuste kontekstis «suur tehing». Need lepingud ei ole tema sõnul vajalikud mitte ainult ettevõtetele, vaid ka lääne tööstuse konkurentsivõimele pärast Venemaa taandumist ülemaailmselt raketistarditurult.

Arianespace, Blue Origin ja ULA võitsid mitme miljardi dollari väärtuses lepinguid 3236 Amazoni interneti-satelliidist koosneva konstellatsiooni üleslennutamiseks Project Kuiperi raames.

Ettevõte, mis loob lepinguid Amazoni interneti-satelliitide käivitamiseks USAs ja Euroopas, tagab, et lääs ei sõltu enam kunagi starditeenuste osas Venemaast, ütles Bruno.

Märtsi alguses tühistas Roskosmos kõikidel kosmodroomidel kõik Venemaa rakettide stardid, mis on Briti ettevõtte OneWeb huvides.

24. veebruaril teatasid USA ja Euroopa Liit sanktsioonide kehtestamisest Venemaa kosmosetööstusele. Roskosmose juht teatas vastuseks Euroopa sanktsioonidele, et Sojuz rakettide stardid Guajaana kosmosekeskusest peatatakse ja Vene asjatundjad kutsutakse sealt ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles