Swedbank: Venemaa majandus kukub ajas 16 aastat tagasi

BNS
Copy
Valuutavahetuskontor Moskvas.
Valuutavahetuskontor Moskvas. Foto: YURI KOCHETKOV

Swedbank prognoosib oma värskes majandusväljavaates Venemaale selleks aastaks 14-protsendist sisemajanduse koguprodukti (SKP) langust, millega see kukub püsivhindades 2006. aasta tasemele.

Järgmiseks aastaks ootab pank Venemaal 4 protsendi suurust majanduslangust, teatas Swedbank.

Swedbanki prognoosi järgi kasvab euroala majandus samal ajal tänavu 2,6 protsenti ja järgmisel aastal 2,7 protsenti. Võrreldes jaanuaris avaldatud prognoosiga on pank selle aasta kasvu kärpinud 1,3 protsendipunkti võrra, kuid järgmise aasta kasvu ei ole muutnud.

Ehkki Balti riikide eksport Venemaale ja Ukrainasse ei ole suur, on sõjal Ukrainas ja Venemaale seatud sanktsioonidel oluline mõju. Samas ei vii see erakordne šokk sel aastal majandusi aastases arvestuses langusesse, vaid Swedbank ootab kõikides Balti riikides ligi 1,5-protsendist kasvu.

Sõda Ukrainas mõjutab panga sõnul maailmamajandust erinevaid kanaleid mööda. Energia- ja toorainete hindade tõus kiirendab juba niigi hoo sisse saanud inflatsiooni ja pidurdab majanduskasvu. Kuna majapidamiste reaalne ostujõud väheneb, kasvab eratarbimine aeglasemalt, kui Swedbank varem prognoosis.

Ebakindluse suurenedes lükkavad ettevõtted investeeringuid edasi. Probleemid tootmissisendite tarnetega annavad tõsisema löögi töötlevale tööstusele, kuid need mõjutavad ka kogu majanduse kasvu. Lisaks on ohustatud maailma varustamine mitmete toiduainetega, kuna Venemaa ja Ukraina on teraviljade ja väetiste olulised eksportijad. Juba enne Venemaa sissetungi Ukrainasse tõusid toiduainete hinnad maailmas rekordkõrgusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles