EL ähvardas Malta kuldpassidega seoses kohtusse anda

Copy
Malta lipp.
Malta lipp. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI

Euroopa Komisjon käskis kolmapäeval Maltal lõpetada rikastele välisinvestoritele mõeldud kuldpasside programm, vastasel juhul antakse riik kohtusse.

Vallettale anti määruse täitmiseks kaks kuud, pärast mida võib asi minna Euroopa Kohtusse (ECJ).

Komisjoni märkis, et programm, mille järgi võivad mitte-eurooplased osta investeeringutega Malta ja seeläbi ka Euroopa Liidu kodakondsuse, on ELi õigusega vastuolus.

«See rikub liidu kodakondsuse staatust, mis on sätestatud (ELi) lepingutes,» teatas komisjon avalduses.

Skeemi on ELi kodakondsuse saamiseks kasutanud teiste seas Vene ja Hiina rikkurid.

Sarnased programmid olid ka Küprosel ja Bulgaarial. Küpros peatas enda kuldpasside skeemi mullu oktoobris ja Bulgaaria parlament kiitis selle lõpetamise heaks 24. märtsil.

Malta jättis läinud kuul seoses Ukraina sõjaga programmist kõrvale venelased ja valgevenelased.

Komisjon alustas skeemiga seoses Malta ja Küprose suhtes tunamullu oktoobris rikkumismenetlust.

Läinud nädalal avaldas komisjon soovituse, kus öeldi, et ELi liikmesriigid, kellel on endiselt investorikodakondsuse skeemid, peavad need viivitamata lõpetama.

Samuti tehti üleskutse võtta kuldpassid või sarnased investeeringutepõhised elamisload ära Vene ja Valgevene kodanikelt, kellele on kehtestatud sanktsioonid.

Komisjon lisas, et ehkki Malta otsus jätta skeemist kõrvale venelased ja valgevenelased on positiivne, jätkatakse programmi kõigi teiste riikide kodanike puhul ja pole märke, et sellest plaanitakse loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles