Kuue kuu euribor langes -0,375 protsendile

BNS
Copy
Euroopa Keskpanga peahoone Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peahoone Frankfurdis. Foto: Sanziana Perju/ECB

Kuue kuu euribor langes teisipäeval esmaspäevaga võrreldes 0,017 protsendipunkti võrra, -0,375 protsendile.

Pankadevahelise rahaturu intressinäitaja euribor on seotud Euroopa Keskpanga (ECB) baasintressidega.

ECB otsustas 10. märtsi rahapoliitika nõukogu istungil jätta intressimäärad muutmata, kuid uuendas ebakindla majanduskeskkonna tõttu varaostuprogrammi graafikut.

Keskpank jättis püsivõimaluse intressimääraks -0,50 protsenti, põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraks 0,00 protsenti ja laenamise püsivõimaluse intressimääraks 0,25 protsenti.

Intressimäärasid muudetakse pärast APP programmi varaostude lõppu. Intressimäärade trajektoori määrab nõukogu ja selle strateegiline eesmärk on stabiliseerida inflatsioon 2 protsendi tasemel. Arvestades ebakindlat keskkonda redigeeris nõukogu APP graafikut. Aprillis tehakse kuiseid varaoste 40 miljardi euro ulatuses, mais 30 miljardi euro ulatuses ja juunis 20 miljardi euro ulatuses.

Kolmanda kvartali varaostude maht sõltub andmetest. Kui andmed kinnitavad ootust, et inflatsiooniväljavaade ei halvene ka pärast varaostude lõppu, lõpetab nõukogu kolmandas kvartalis APP varaostud. Kui inflatsiooni prognoos muutub, on nõukogu valmis kohandama nii varaostude graafiku mahtu kui kestust.

Erakorralise programmi PEPP alusel jätkatakse varaoste 2022. aasta esimeses kvartalis väiksemal määral kui eelmises kvartalis. Programmi raames tehtavad varaostud lõpetatakse märtsi lõpus.

ECB nõukogu kavatseb reinvesteerida erakorralise varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvaid põhiosa tagasimakseid vähemalt kuni 2024. aasta lõpuni. 

Paindlikkus jääb nõukogu kinnitusel osaks ECB poliitikast. ECB nõukogu jätkab ka pankade rahastusvõimaluste jälgimist ja tagab, et pikemaajaliste refinantseerimisoperatsioonide programmi TLTRO-III tegevuste lõppemine juunis ei takista ECB rahanduspoliitika sujumist. 

Venemaa Ukrainasse sissetungi mõjude tõttu otsustas nõukogu pikendada tuleva aasta 15. jaanuarini Covid-19 kriisis loodud eurosüsteemi tagasiostutehingute programmi EUREP.

ECB rõhutas, et on valmis kohandama kõiki oma rahapoliitilisi instrumente, et tagada inflatsiooni stabiilsus kahe protsendi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles