Soome on valmis Venemaa naftast ja gaasist loobuma (2)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Soome tööstused ning valitsus usuvad, et venemaa energiakandjad saab asendada.
Soome tööstused ning valitsus usuvad, et venemaa energiakandjad saab asendada. Foto: Joshua Hoehne /Unsplash

Soome valitsus ning tööstusettevõtted on valmis Venemaa energiaimporti lõpetama, kirjutab Kauppalehti.

Ajalehe kinnitusel said meelsuse pöördepunktiks Venemaa vägede Ukraina tsiviilelanike vastu toime pandud kuritööd, mis viisid igasuguse soovi idanaabrilt energiat osta.

Kauppalehti küsis Soome energiatööstuse liidu energiatootmise direktorilt Jari Kostamalt, mida energiaimpordi lõpetamine Soomele tähendab.

Lühike vastus on, et Soome saab hakkama paremini kui ükski teine Euroopa riik, kuid see tähendab kaubandusvoogude suurt nihet.

Soome on aastas Venemaalt importinud 3,5 miljardi euro eest toornaftat ning naftatooteid.

Veebruaris teatas Neste, et asendab suurema osa Venemaa toornaftast teiste allikate, näiteks Põhjamere naftaga. Ettevõtte teatel olid nad aprilli alguseks asendanud umbes 85% Venemaa naftast.

Umbes kaks kolmandikku Soomes kasutatavast maagaasist tuleb idapiiri tagant ning ülejäänu Eestist. Venemaa gaasist tahab Soome loobuda hiljemalt järgmiseks sügiseks.

Kostama kinnitusel saab Venemaalt tulnud soojuse tootmiseks kasutatava puiduhakke asendada kodumaisega. Ta lisas, et ka Venemaa tuumakütuse tarnete asendamine ei ole probleem.

Kokkuvõttes usubki Kostoma, et Venemaa energiale leiab asenduse.

«Summa summarum, isegi kui kõik kinni keerata, saame me sellega hakkama. See ei ole ehk kerge ning läheb kallimaks, kuid Venemaa energiakandjaid on võimalik asendada,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles