USA peatab maksualase teabevahetuse Venemaa ametivõimudega

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa ja USA lipud.
Venemaa ja USA lipud. Foto: DENIS BALIBOUSE

USA maksuamet on peatanud teabevahetuse Venemaa maksuametiga, et takistada Moskva võimet koguda makse ja rahastada Ukraina-vastast sõda, teatas rahandusministeerium teisipäeval Reutersile.

30 aastat vana maksulepingu alusel on USA maksuamet ja Venemaa föderaalne maksuteenistus vahetanud teavet, et aidata mõlemas riigis maksude kogumist ja maksuseaduste jõustamist. USA maksuamet võib taotleda Venemaa ametivõimudelt teavet USA maksumaksjate kohta ning vastupidi.

USA rahandusministeeriumi sõnul ei ole nad Venemaa ametivõimudega maksualast teavet jaganud alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainasse 24. veebruaril, kuid teisipäeval avalikustatud meede kinnitab selle peatamise ametlikult.

«Sellega tagatakse, et Ameerika Ühendriigid ei edasta mingit teavet, mis võiks aidata kaasa Venemaa valitsuse rikastumisele suurenenud maksukogumiste kaudu või mis tahes viisil hõlbustada Venemaa dissidentide tagakiusamist või Ukraina kodanike ja ettevõtete sihikule võtmist,» ütles rahandusministeerium Reutersile saadetud avalduses.

See samm ei tähenda kogu Venemaaga sõlmitud maksulepingu peatamist, mida USA senaatorid Rob Portman ja Ben Cardin olid palunud president Joe Bidenilt lisaks teabevahetuse peatamisele.

Suurbritannia, kellest on viimastel aastatel saanud Venemaa jõuka eliidi pelgupaik, teatas eelmisel kuul, et on peatanud maksualase teabevahetuse Venemaa ja selle liitlasest Valgevenega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles